Аз съм убеден, че оръжие за Украйна се изнася, обяви на брифинг лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре, коментира Борисов. 

Той изтъкна, че с гласовете на ГЕРБ, ДБ, ПП, ДПС решението за изпращане на оръжие за Украйна може да бъде прието в парламента. "Явно не го вкарват, защото не им изнася", коментира бившият премиер. Вкарайте го и решете въпроса, поне пред евроатлантиците да изглеждаме сериозно, каза Бойко Борисов и изрази мнение, че парламентарен правилник вече не съществува.

През последните два месеца, от 20 февруари до 13 април, т.е. горе-долу в рамките на войната в Украйна, България е изнесла оръжия и боеприпаси за 316 милиона евро. За същия период на миналата година износът е бил за 117 милиона евро, тоест износът е 3 пъти повече и е от нас към контрагенти, за които не се знае накъде препращат оръжието. Това обяви от своя страна председателят на МГЕРБ Георг Георгиев по време на брифинга. 

По-рано днес премиерът Кирил Петков публикува позиция във Фейсбук във връзка с противоречието в коалицията по темата за изпращането на оръжия за Украйна. Министър-председателят призова ДБ и БСП да не излизат с ултиматуми и да съдействат за постигане на единна позиция в управляващата коалиция. 

Той очерта "червените линии" между партньорите за оръжейно подпомагане на Киев: "По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна имаме ДБ с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна".

Според Борисов обаче, от статуса на премиера не се разбира нищо. "Какво ни казва той - за някакви разделителни червени линии. То вече всичко е червено, така че не виждам как на червеното червените линии се виждат", каза лидерът на ГЕРБ. 

Той обърна внимание, че в публикацията си Петков иска единство, а ГЕРБ са готови да помогнат заобикалянето на БСП за доставката на оръжия в Украйна, като даде гласовете си при гласуване в пленарната зала. 

Малко след Фейсбук статуса на Кирил Петков, темата коментира в социалната мрежа и началникът на кабинета Лена Бориславова. "Изправени сме пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори (БСП и ДБ, бел.ред.)", заяви Бориславова. 

По време на брифинга в централата на ГЕРБ Бойко Борисов коментира и гласуваната в парламента великденска ваканция на депутатите. "В същото време тези хубавци си гласуваха 10 дни ваканция. И си заминаха. Не включиха нито офшорките, нито Украйна, нито тока, нито каквито и да били цени. Отидоха да си почиват със скъпо платените от данъкоплатеца нови BMW Серия 7, вместо да ходят пеша."

Бившият премиер изрази недоволство и от отказа на Народното събрание да допусне за изслушване украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Борисов посочи, че гледал как Христо Иванов и Атанас Атанасов "мигаха с мигличките там, скрити зад гърба" на украинския външен министър Дмитро Кулеба. "Ходите да хвърляте срещу областния управител на ИТН червена боя, защо се унижавате, нямате ли ценности? Нали нашите партии, които сме в синьо, сме на авроатлантическите ценности", каза Борисов и добави: 

"Кулеба е няколко дни в България. Депутатите се занимаха с всичко друго, но не и с важното за българите и международната общественост. Той стоеше в килера, в кулоара и те не приеха искането ни да говори пред парламента. Три-четири дни Кулеба се върти като сираче в парламента."

По думите му Корнелия Нинова е "много по-мъж": "Тя неслучайно ме канеше да се разбираме по мъжки".

Борисов коментира и растящите цени в България. Нарастват "като великденски козунак", посочи лидерът на ГЕРБ. 

Всичко след тези заеми, след всички корупционни договори, с тези високи цени - всичко надолу лети. Това си избрахме. Аз съм солидарен с народа, но ние трябва да излезем и да кажем - грабят ви, крадат ви, каза още Бойко Борисов.