Той допълни, че в настоящата нова политическа ситуация в България, след победата на ген. Румен Радев на втория тур от президентските избори, правителството на ГЕРБ не може да продължи да управлява.

Кандидатът на партията за държавен глава Цецка Цачева получи малко над 35 процента от вота на избирателите.

"Първо да поздравим победителите в днешния вот. Да благодаря на всички, които ни подкрепиха. Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели г-н Радев. Да поздравя колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи. И всички, които гласуваха за г-н Радев, че има нова политическа ситуация в България.
Така, както казах преди, от резултатите от изборите става ясно, че всъщност управлявщата коалиция няма мнозинство. Не може да се направят реформи и мисля, че и бюджетът не може да се приеме.
При това положение - само част от РБ и ГЕРБ няма как да имат мнозинство в НС.
В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката на този кабинет. Ако искат може да си направят правителство още в този парламент и да управляват в оставащите две години.
Ако им трябва кворум ние ще бъдем там и ще им го подсигурим
", заяви Бойко Борисов.

Премиерът призна категоричната победа на ген. Румен Радев, като по думите му "вината си е изцяло наша".

"Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва", каза още той.

Бойко Борисов допълни, че сега БСП има възможност да състави нов кабинет.

"Ако искат могат да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното е. Вече има твърдо изразено от резултатите, които излязоха ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други", заяви Борисов.

По думите му, Радан Кънев е направил всичко възможно център-дясното да се разбие.

"Явно свикването на Велико Народно събрание е задължително. Явно политическата класа в този й вид не е добре", допълни премиерът.

АНКЕТА: Одобрявате ли решението на Борисов да подаде оставка?


Вижте резултатите от анкетата: Очаквате ли Борисов да подаде оставка?>>