"Уолстрийт джърнъл" добавя, че решението е шокирало дори българите въпреки разрастващите се протести, съобщава БТА. Изненадващото падане на правителството може да усложни усилията за съставяне на служебно правителство, тъй като президентството разполагаше с малко време да обмисли подобна възможност, цитира "Уолстрийт джърнъл" думите на български анализатор.

Вестникът припомня, че мерките за икономии свалиха редица правителства в Европа, но "г-н Борисов, бившият бодигард на някогашния диктатор от съветската епоха Тодор Живков, се радваше като че ли на относителен имунитет през последните месеци, отчасти защото замрази заплатите и пенсиите, а не ги намали".

Въпреки че благодарение на строгата фискална политика България остана едно от стабилните места в Европейския съюз за разлика от Румъния и Унгария, които имаха нужда от международна помощ, популярността на премиера и десноцентристкото правителство спадна напоследък след серия скандали, свързани с правителствени служители.
В понеделник Борисов уволни финансовия министър Симеон Дянков, привърженик на строгите икономии, за да смекчи критиките, а вчера правителството се зае да намали цената на електричеството и да отнеме лиценза на най-голямото чуждестранно електроразпределително дружество, рискувайки дипломатически скандал.
Но стъпките на кабинета не удовлетвориха протестиращите, които отново излязоха на улиците въпреки ниските температури. Тълпата обвини правителството в корупция, скандирайки "Мафия".

По-подобен начин описват събитията в България от последните дни и други чуждестранни медии.
Би Би Си смята, че правителството е загубило подкрепа, след като изостави плановете да построи нова ядрена централа в Белене.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че протестите в България в неделя вечер са били най-големите в страната от 16 години. Вестникът допълва, че опозиционните политически партии се опитват сега да се възползват от гнева на българите от затягането на коланите преди приближаващите избори през юли, които сега може да бъдат изтеглени по-рано.

Чуждестранните медии не пропускат да споменат, че сред изложените от премиера Бойко Борисов мотиви за оставката е използването на сила срещу протестиращите от полицията. "Всяка капка кръв е срам за нас. Не мога да гледам парламент, обграден от барикади, това не е нашата цел, нито подходът ни, да се пазим от народа", цитира неговите думи пред Народното събрание "Ню Йорк таймс".

Вестник "Файненшъл таймс" коментира, че внезапната оставка на Борисов, бивш полицейски шеф с имидж на мъжкар, може да е игра и неговата партия ГЕРБ отново да победи социалистите на избори, предаде БГНЕС.
Българското правителство подаде оставка, хвърляйки страната в политическа несигурност и тежко безпокойство за колебливата икономика, добавя британският вестник.
Обратните завои в редица области - от енергетиката до околната среда, объркаха избирателите, разгневиха инвеститорите и подкопаха репутация на Борисов като целенасочен лидер.
Но малцина очакваха силният човек да подаде оставка под натиск преди края на мандата му. 

Реакция на ЕНП

За Европейската народна партия Бойко Борисов остава най-подходящия премиер за България и той ще може да разчита на пълната й подкрепа занапред. Това заяви за БНР заместник-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

"Актът на подаване на оставка е силен сигнал, че един лидер от политическото семейство на ЕНП не приема никакви форми на насилие върху гражданите, каза Манфред Вебер. Той подчерта, че от 2009 до днес кабинетът „Борисов” е направил редица важни реформи. Успял е да запази финансовата стабилност по време на най-тежката финансова и икономическа криза.
"

 
Анкета: Защо Бойко Борисов подаде оставка?