Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече ПП "партията на посредниците" и обяви, че ако наистина служебното правителство успее да организира честни избори, той не се съмнява, че ГЕРБ ще бъдат първи.

"Основният ни спор е с партията на посредниците, спокойно мога да я нарека така - върна посредниците в газа, в тока, в нефта. Всичко се случва в полза на Руската федерация с подкрепата на партията на посредниците. И както и техните говорители да се опитват да го обясняват, когато фактите говорят, страда народът", заяви Бойко Борисов пред медиите по време на представянето на антикризисната програма на партията.

"Ние по време на нашето управление бяхме сполетени от три световни кризи - финансовата, миграционната и COVID-кризата. И в трите се справихме най-добре от всички в Европа и бяхме давани за пример", напомни Борисов.

В тригодишната рамкова прогноза, по думите му, я има "същата перфектна буря" и заемите, за които партията е предупреждавала. "По време на нашето управление ние не позволявахме да се вдигне инфлацията. Сега всички говорим как били увеличени пенсиите. Големият майсторлък е да кажем как ще продължим да плащаме пенсиите в следващите години", подчерта Борисов. 

"И не е сигурно при тази политическа нестабилност 15-те милиарда, които трябват, дали ще ни ги дадат пазарите. Сиреч, финансовата катастрофа, която ни остави Асен Василев, е непоправима", заключи Борисов и се обяви за антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата.

"Социологията никога не съм й обръщал внимание, не че не й вярвам. Изборите са в ръцете на президента Румен Радев и служебните министри - ако те организират честни избори, няма да изпадаме в ситуация социолозите да си късат дипломите. И тогава не се съмнявам в резултата", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Борисов се възмути още, че екипите на трите национални телевизии отишли пред дома на Кирил Петков, за да запишат мнението му за шистовия газ, при положение, че у нас има мораториум на парламента.

"Кой вчера изпрати трите национални телевизии в дома на Кирил Петков да го запишат? Като какъв? Той не е премиер, даже не го знам дали е и председател на партията си", попита Борисов. 

"Какъв е Кирил Петков за вас, началник? Когато си отговорим на този въпрос, ще си отговорим за свободата на медиите", заключи той. "Кексче, нещо, почерпи ли ви? Знам, че това е унизително и за вас, но е факт", обърна се към трите медии лидерът на ГЕРБ.

По време на брифинга бившата енергийна министърка Теменужка Петкова констатира, че една от най-тежките кризи, които управлението на "Продължаваме Промяната" е завещало на страната ни, е тази в енергетиката.

"Енергийната криза ние я виждаме в два аспекта. От една страна криза, свързана със сигурността на доставките на енергийни ресурси. Безспорно най-големият проблем е свързан с доставките на природен газ за България", каза още Петкова. Тя припомни с какво партия ГЕРБ е допринесла за диверсификацията на страната ни.

Петкова настоя "Булгаргаз" незабавно да обяви публичен международен търг, "на база на който да бъде избран доставчик или доставчици на втечнен природен газ и да бъдат дългосрочни договори", призова още бившият ресорен министър. Вторият аспект на енергийната криза, който виждат от ГЕРБ, е цените по отношение на природния газ и електрическата енергия.

По думите на бившия социален министър Деница Сачева за пръв път от 30 години насам българският народ се страхува от това как ще изкара зимата. Тя обяви, че партията е твърдо за възстановяване сътрудничеството ни с Турция и Гърция за превенция на мигрантския поток у нас. А Томислав Дончев  обобщи, че поне половината от кризите у нас са "домашно производство", а не вносни.