По време на дебатите в парламента вчера Борисов нападна Реформаторите с думите:

"Къде бяхте в миналия парламент? На улицата бяхте. Ама бяхте там, когато бяха 100 души, когато дръпнахме на ГЕРБ хората от улицата".

По думите му РБ нямало да могат да направят нито една реформа без подкрепата на ГЕРБ и посочи за пример здравеопазването.

"Какъв модел КОЙ, каква връзка на ГЕРБ с ДПС, кви пет лева", възкликна още Борисов.

В отговор Кънев коментира, че това е изключително некоректно изказване. Пред БНТ той заяви, че за пръв път изразява лична емоция:

"Защо той се сърди, не е мой въпрос и не ме интересува, работим заедно. Но лично силно съм обиден. Това с нищо няма да промени отношението ни към управлението. Ние нямаме отношения към хора, а към реформи, смелост и отговорност. Ако ги има, тогава има подкрепа на РБ, ако ги няма – няма".

Лидерът на ДСБ подчерта, че когато след назначението на Делян Пеевски граждани, сред които и представители на Блока, са излезли на протест, са получили упреци.

"Когато Борисов забраняваше на своите хора да излизат на протеста, тогава на нас се скъсаха да ни дават акъл всякакви врагове на Борисов да оставим да бъде смачкана ГЕРБ, а ние отговорихме: Вие луди ли сте? Да оставим мафията да смачка опозицията".

Кънев добави, че тогава протестиращите не са били делени на хора, гласували за отделна партия. И добави, че от РБ не са излезли да защитават Борисов, а демокрацията, затова не заслужават нападките му, които повече няма да коментира.

Пред журналисти днес Радан Кънев потвърди това си намерение:

"Това е затворена тема, каквото съм имал да кажа, съм го казал. Не искам да се връщам на тази тема, защото отново ще стане лично".

Първанов: РБ е новото ДПС

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов обвини РБ в „преяждане с власт”.

Реформаторският блок в моите очи е новото ДПС от гледна точка на преяждането с власт – навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на реформаторите”, изтъкна той пред bTV.

По думите му самото наименование на политическата формация е само „претенцията и етикет”, лишен от съдържание, какъвто бил наложен при управлението на Иван Костов (1997-2001 г.).

Първанов заяви още, че трябва да бъдат поискани оставките на двама министри от квотата на РБ - на военния Николай Ненчев и на външния Даниел Митов. Причините - "вредните им изказвания, поведение и политики", каза лидерът на АБВ, но не уточни какво точно има предвид.

По този повод Радан Кънев също отказа да коментира, заяви само:

"Нашата работа е, когато другите си изпускат нервите, ние да не си ги изпускаме. Така че никакви лични забележки, нито ще влизам в диалог. АБВ е трудна, но конструктивна парламентарна група поради левите си убеждения, ще продължаваме все така трудно да комуникираме", каза Кънев.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За обвиненията на Борисов към Реформаторите