Премиерът е в Кърджали заедно с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, изпълнителния директор на ПИБ Васил Христов и представителя на новия собственик на ОЦК - "Хармони-2012" ЕООД, Нягол Камбуров.

Нягол Камбуров обяви, че целта им е ОЦК отново да заработи и да бъде възобновено цинковото производство. Той обеща възможно най-скоро фирмата да завърши техническите експертизи, за да бъде пригоден комбинатът към новите технологии, предаде БТА.

Министър Делян Добрев прогнозира живот на завода след модернизацията поне още 50 години.

Изпълнителният директор на ПИБ Васил Христов увери инвеститора, че може да разчита на финансовата подкрепа на банката за извършване на модернизацията на производството

От синдикатите поискаха ОЦК да бъде обявен в несъстоятелност, за да може работниците да получат част или целите дължими им средства за заплати и обезщетения от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

По думите на министър Добрев обявяването в несъстоятелност на ОЦК няма да повлияе на инвеститорите, защото вече са придобити активите. Според изчисленията сумите за получаване са във възможностите на максималните прагове на фонда.

Премиерът Бойко Борисов говори последен и обобщи, че правителството е положило максимални усилия заводът да бъде запазен. "Както се бяхме разбрали, направихме всичко необходимо да осигурим първо пари – временно да сте по-добре. И трябва да ви кажа, че такъв батак, какъвто беше тази сделка или това състояние на ОЦК, просто може би да го запишат в учебниците по икономика да го изучават. Как може толкова големи български и световни банки да бъдат по такъв начин вкарани в подобна схема – над 300 милиона да се дадат за това предприятие", обърна се към металурзите Борисов. Той разкри, че е водил поне три срещи на много високо ниво, за да се стигне до решението банките-кредитори да не го фалират и да спрат производството, предаде БГНЕС.

"Днес обявяваме, че този завод ще работи поне още 50 години и тогава пак ще ме поканите да го спасяваме. Условието ми беше максимално бързо да се разкрият нови работни места, само така се съгласих да дойда днес в Кърджали. Надявам се още в следващите дни да започне изграждането на новия завод. Положихме много усилия да се запази този завод, ултимативно съм разговарял с банкерите", каза още премиерът.

В петък фирмата "Хармони 2012" купи почти всички активи на ОЦК след като предложи 8.6 млн. лева. Задълженията на металургичния комбинат надхвърлят 300 млн. лв.
 


На днешната среща с жителите на Кърджали Борисов съобщи, че в Мадан и Рудозем предстои скоро да влязат в сила два концесионни договора, които ще открият нови 900 работни места, съобщи правителствената пресслужба.