Другата седмица внасяме искане в парламента, каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

По отношение на множеството протести, Корнелия Нинова заяви, че на народа му омръзнало и е преодолял страха си.

„Оттук нататък почват лошите неща. Второто е, който излиза на протест, получава пари, за да си купи г-н Борисов спокойствие”, посочи Нинова.

Тя припомни, че преди месец БСП е предложила пари за МВР и БАН, но управляващите не са дали, но сега са го направили, защото съсловията протестират.

„Това правова държава и парламентарна република ли е?”, попита Нинова и предупреди премиера Бойко Борисов, че създава опасен прецедент и че не се прави така.

Във връзка с българското европредседателство, Нинова коментира: „По въпросите, които касаят общото бъдеще на ЕС и достойното място на България в този Съюз, управляващите имат нашето разбиране, експертиза”.

Тя обърна внимание, че по вътрешните въпроси, БСП остава опозиция.

Попитана дали с вота на недоверие БСП иска да ядоса Бойко Борисов и да получи повече медийно внимание по време на председателството, Корнелия Нинова отговори, че това са твърде ниски цели.

„Тук целта е много по-голяма особено по тема корупция да признаем, че има проблем”, заяви Нинова.

Тя посочи, че внасянето на вота на недоверие по време на европредседателството не е антиевропейско поведение.

„То е проевропейско. Корупцията е проблем на цяла Европа, ако за 6 месеца я скрием някъде, решаваме ли този проблем? Какво им казваме: и вие, и ние, и нашият народ знаете, че това е проблем номер едно, но ще го отложим малко, за да бъде лъскаво председателството. Това би ли се харесало на европейските демократични държави, които се борят с корупцията?”, коментира Нинова.

Тя обясни, че БСП внася вота на недоверие сама, поради принципни причини.

На въпрос дали БСП не се обрича на стратегическа самота с това, Нинова каза: „Тук въпросът е изолирани ли сме или сме единствената алтернатива на статуквото? Няколко пъти имахме избор да станем част от статуквото или да бъдем различни. Благодарим, имаме право на избор, избираме да сме различните, алтернативата”.

Според лидера на БСП хората гласуват за тези, които им предлагат реални неща и за този, на когото имат доверие.