Дни след като вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че няма нищо нередно в даренията, вчера от ЕК отправиха остра критика именно за тях. 
"Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания", заяви говорителят на Еврокомисията Марк Грей по време на представянето на годишния мониторингов доклад.

"Щом не се приема от Брюксел, ще отстраняваме. Казах на Цветанов, че много бързо трябва да се очистят от тази практика. Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет - колкото трябва – толкова”, заяви тази сутрин пред bTV премиерът. Борисов обясни, че министърът има за задача да изготви подробна справка за всички допълнителни средства, получени в подопечното му ведомство през последните години. Завършеният документ ще бъде представен пред евроекспертите, за да се разсеят всякакви техни съмнения за това, че определени хора са оказвали влияние върху работата на полицията, като са финансирали някои нейни дейности.

Борисов добави, че няма значение за колко пари става въпрос, “дори да са милион-два“. Контриран, че става въпрос за много повече пари (6 млн. евро само за три месеца), той бе категоричен: “Колкото са, толкова“, цитира го Mediapool.

На въпрос защо сме изчакали Брюксел да ни каже да премахнем тази практика, премиерът отговори: “Това е била някаква практика години наред, аз не си спомням като главен секретар да е имало такова нещо, явно това е била някаква политическа практика.

Запитан защо няма такива дарения например за образователното министерство, Бойко Борисов заяви, че всички пари, които ГЕРБ са получили от субсидиите на независимите депутати - 1,2 млн. лева, са дарени за лечение на болни деца. Той бе категоричен, че не се интересува от парите на тези народни представители и затова те са били дарени.

След като вчера министър-председателят заяви, че докладът на ЕК е поздравление за него, днес той го обяви за най-добрия досега, "защото е план-график какво трябва да се направи оттук-нататък".