Апелът му бе от парламентарната трибуна по време на блиц контрола в отговор на въпрос на Тунчер Кърджалиев от ДПС дали следи процеса на реформа в здравното министерство.

ДПС вече каза, че обмисля дали първият вот на недоверие да бъде за здравната политика на кабинета. БСП ще реши дали да ги подкрепи.

Борисов обясни, че здравето за целия народ е първостепенна задача на цялото правителство, защото и пенсионната реформа я преизчисляват заради вдигането на възрастта с това, че чрез здравната ще вдигнат продължителността на живот.

„От това, което съм разговарял и виждал, моля да проявим търпение още седмица или десет дни и да застанем зад това като реформа. Да видим на схема, на таблички реформата и да дебатираме кое е по-правилно. С министър Москов имахме десетина срещи, с г-жа Даниела Дариткова също”, коментира премиерът, цитиран от "Фокус" и "Дневник".

Според него те се опитват да направят нещо смислено и да решат проблемите – и в лекарствената политика, в обществените поръчки и за задълженията, които имат болниците.

Той обаче критикува, че рязко му "се разминава", че болници, които се оплакват и искат допълнително финансиране, държат в банките милиони.

Борисов припомни, че в последните години в здравеопазването се излели огромни суми и не би трябвало да има никакви проблеми, напомни и че четирима министри е сменил.
По думите му колкото повече пари дават, толкова по-добра трябва да е услугата за българските граждани и добави, че бюджетът на МЗ, НЗОК всяка година нарастват, а сега са в пъти повече.

Тунчер Кърджалиев видя "псевдореформи" и предупреди премиера, че ако тази реформа стигне до провал, този провал няма да е етикет на Москов, а на правителството на ГЕРБ.

"Въпросъте е дали това не динена кора, предложена на партньори в коалиционното управление. Ние не се заяждаме на дребно, не говорим нищо по отношение на поведението и характеристиките на Москов, ние сме разтревожени и приемете този сигнал като аларма", коментира депутатът от ДПС.

Борисов обясни, че в едно коалиционно управление и успехите, и провалите са общи.

Някой иска да сложи динена кора или депутатите на ГЕРБ са мълчаливи, не случайно казах, че с Москов и Дариткова заедно сме разговаряли. Имам огромно доверие в министър Москов като специалист, лекар и човек. Действително всички толкова много искаме да стане здравната реформа. Виждам какви усилия полага здравното министерство”, добави още той.

Анкета: Основателно ли е искането за оставката на Москов?