Вие сте министри, тези под вас, които говорят да си понесат последствията, категоричен бил на правителственото заседание министър-председателят, пишат "Всеки ден" и "Фокус". Борисов определил думите на Войнов като „непремерени изказвания”.

Никой не го е съгласувал с нас, коментира зам.-вътрешният министър Веселин Вучков. Той определи изказването на Войнов като граничещо с екстравагантността и абсурда.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пък обясни, че е смъмрил и се е скарал на Войнов. Казах му да си мери приказките, обясни Найденов.
Войнов обаче няма да бъде наказан.

Министърът каза още, че е поставил задачата за отстрела на животните в Странджа на служителите от агенцията по горите. Залавянето им трябва да стане най-късно до края на седмицата най-късно.

На въпрос как си обяснява, че за три седмици кравите не могат да бъдат убити, Найденов каза: „Нали разбирате, че докторите от агенцията по безопасност на храните не са най-добрите ловци. В този смисъл д-р Войнов е трябвало да поиска по-настоятелно пред шефа на агенцията по горите Бисер Дачев да отидат горски и ако те са недостатъчни, да командироват други от страната, за да се изловят кравите и да се свърши”.

„Аз казах на Войнов, че вчера се бяха събрали да отчитат двата месеца работа на агенцията и сега, служебни разговори, които са водени между него и главния секретар на МВР и евентуално обсъждане като краен вариант да се наложи да се влиза в гранична зона, в която има по-специален режим, тогава да се търси съдействие на МВР, но първо трябва да се използват всички наши ресурси”, разказа още министърът.

Около 7 млн. лв. ще струва изграждането на защитна мрежа, която ще бъде изградена по границата ни с Турция, за да бъдат спрени животните, които идват оттам и пренасят шапа. Решението за поставянето й бе взето по-рано днес от Министерски съвет.
Охраната на съоръжението също ще струва някакви средства, уточни министърът.