Бойко Борисов посъветва службите и министрите да бъдат по-скромни в изказванията си, че у нас няма заплаха от тероризъм.

"Много внимателно следят в коя държава кои лидери какво приказват, как действат, а ние сме на най-уязвимо място, подложени на огромна бежанска вълна - десетки хиляди хора, имаме над 34-5 хиляди предотвратени влизания. На толкова десетки хиляди хора, сами разбирате, че винаги може да се пропусне и да влязат и хора от Ислямска държава", заяви Борисов.

Той изтъкна, че би посъветвал гражданите да не се поддават на реваншистки настроения.

"Имаме Косово, Сирия, Либия, Египет, имаме на по-малко от 2 000 км от нас най-ужасната организация в тази посока. Много лесно може да се мине и в България, нещата да излязат извън контрол", заяви още Борисов. 

Той обаче каза, че се надява хората и в Европа, и в арабския свят, да проявят мъдрост.

В телевизионното интервю Борисов разкри, че в последните дни службите са се справили с определен казус, като им благодари за адекватната реакция, но отказа да разкрие каквито и да било подробности.

"Ако има някакви цели в тези атентати, то те са да има хаос и след хаоса гражданска война. Целта е да бъдат сатанизирани мюсюлманите, за мюсюлманите съответно християните, светът да се раздели по друга ос – религиозна и хаосът тогава ще е гарантиран", заяви министър-председателят по повод терористичните атаки във Франция, при които загинаха 17 души.

Той изтъкна, че като е говорел по тези теми години наред е считал, че лидерите на терористичните организации са много умни хора. Борисов обаче смята и че те са деструктивни хора, които наблюдават, гледат, знаят, удрят на най-уязвимите места.

Според премиера чрез своите действия терористите създават паника, хаос и нов ред. Той припомни, че преди години в Германия, и в много други държави, са говорили за чисти раси.

Той изтъкна, че новата доктрина на Европа е била точно обратната –  да има интеграция на всички с ценностите си, които носят. "Ние сме минали през другия кръг на чистата раса. Хора са горени, хора са убивани", коментира още Борисов.

Извънредна среща за мерките за сигурност у нас след кървавите събития във Франция e била проведена днес при премиера Бойко Борисов. В нея са участвали главният прокурор Сотир Цацаров и представители на специалните служби. Срещата при премиера е била работна - под формата на разговор, продължил малко над час, конкретни решения не са взети, предаде bTV.

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в неделя в републиканския марш в Париж, съобщиха от правителствената пресслужба. С присъствието си на шествието той ще изрази солидарността на България с френския народ.

Анкета: Има ли опасност от терористични актове в България?