Темата на заседанието ще е стабилността на управляващата коалиция и волята на всички партньори да довършат 4-годишния мандат на правителството, съобщиха bTV и "24 часа".

Освен министрите, на заседанието ще присъстват и членовете на техните политически кабинети, както и лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета.

Спешното заседание ще се състои, след като по-рано днес Борисов постави ултиматум на Реформаторския блок или да се държат като управляваща коалиционна партия, или ако ще са опозиция - "довиждане". Той беше видимо ядосан, че министрите от Блока лицемерничат, докато техни колеги депутати критикуват ГЕРБ. Премиерът дори заяви, че в партията му вече говорели за преформатиране на управляващата коалиция и той повече нямало да търпи.

Повод за скандала станаха спорове между ГЕРБ и РБ кой е виновен за квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината и свикването на извънредно заседание на парламента, за да бъдат направени промени в Изборния кодекс. След намеса на Борисов, ГЕРБ, които днес бойкотираха работата на парламента, свикаха ново заседание за вторник.

Междувременно от ДСБ излязоха с декларация, в която заявиха, че е "опасно, срамно и политически недопустимо да дестабилизира държавата с предизборна цел" и го призоваха да подаде оставка.

Според тях заплахите срещу политически опоненти, бягството от парламентарен дебат и ограничаването на изборните права на българите в чужбина са свидетелство за недопустима слабост. Затова се обърнаха към министрите от други партии в РБ да гарантират стабилността и сигурността в страната, а не да влизат в "партийни договорки с ГЕРБ".

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията, според вас?

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?