След като в началото на днешното заседание се регистрираха само 135 от 240 народни представители, Борисов настоя председателят на парламента да изчака пълното време за регистрация, за да не е нисък кворумът.
Той възрази срещу малкото време за регистрация, предаде „Фокус”.

Прави ми впечатление, че бързате да прекъснете времето, за да ви е малък кворумът. Вчера правихте същите номера. Моля да изчакате всички депутати. Вчера ни упрекнахте, че правим неправилни неща. Днес искате да кажете, че неправилните можете да ги правите и вие”, заяви Борисов. 

Изказването му беше аплодирано от депутатите от ГЕРБ.

Може би в правилника за дейността на Народното събрание трябва да предвидим и този въпрос, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков.

По-късно се регистрираха 200 депутати.

Вчера ГЕРБ обвиниха БСП, ДПС и "Атака" в договорка, след като партията на Волен Сидеров не гласува за избора на председател и така Миков бе избран пред Цецка Цачева.

По-късно националистът отрече да е подкрепил индиректно БСП и ДПС. Той изчисли, че след като в началото се регистрираха 217 депутати, от които 7 от "Атака", дори да се бяха регистрирали останалите 16, общата бройка щеше да стане 233-ма, т.е. кворумът щеше да бъде 117, колкото гласа БСП и ДПС имаха.

Вчера обаче Борисов заплаши, че при избирането на кабинет с мандата на БСП също ще направят така и тогава "ще видим какво правителство ще съставят".

Днес парламентът избра временна комисия, която да изработи правилник за работата. В нея ще участват само представители на БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ отказа да предложи свои кандидати.

Депутати се скараха и при избора на временна комисия по правни въпроси. От левицата настояха тя да е на паритетен принцип, но от ГЕРБ възразиха, че трябва да се спази съотношението между парламентарните групи.

По-късно се предвижда да бъдат изслушани премиерът Марин Райков, енергийният министър Асен Василев, председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова и изпълнителният директор на НЕК за цените на тока. 

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър Делян Добрев обаче заяви, че призованият Крум Анастасов от един месец не е директор на НЕК.
„Не знам кой е писал предложението, но най-малкото трябва да се коригира името с Иво Лефтеров”, каза Добрев.

Мая Манолова от левицата, отвърна, че няма как да се следи динамиката на предишното правителство, където кадрите са се сменяли като носни кърпички.

Според програмата ще бъдат изслушани още министърът на здравеопазването и управителят на НЗОК за проблемите в сектора. 


Анкета: Ще изкара ли парламентът пълния си мандат?