Партията на Орбан - ФИДЕС, спечели убедително вота и трети мандат, като ще има пълно мнозинство и възможност да променя конституцията. Според почти пълното преброяване на бюлетините формацията на премиера получава 48,8%, тоест 133 места от общо 199 в парламента. Избирателната активност беше от 69,2%, което е по-високо в сравнение с предишните избори.

"Високо ценя приятелските отношения между България и Унгария и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното сътрудничество в двустранен, регионален и в многостранен план", посочва Борисов в поздравителния адрес, цитиран от правителствената пресслужба.

Той изтъква, че предизвикателствата, пред които е изправена Европа, изискват сътрудничество, солидарност и общ подход за тяхното адресиране, а хората очакват стабилност, сигурност и икономическо благоденствие.

"Държавите в Европа повече отвсякога имат нужда от диалог и единство, и България ще разчита на подкрепа и съдействие от Унгария за реализиране на успешно Председателство на Съвета на ЕС в интерес на нашите граждани и за просперитета на обединена Европа", посочва в телеграмата си премиерът Борисов като пожелава на Виктор Орбан здраве, благополучие и успехи.  

По-рано говорител на Европейската комисия съобщи, че председателят Жан-Клод Юнкер ще изпрати поздравително писмо до Орбан. Очакваме да работим с унгарските власти по многобройните предизвикателства в следващите месеци, добави говорителят и уточни, че утре Орбан и Юнкер ще разговарят по телефона. 

Унгарският народ се произнесе вчера, ЕС е съюз на демокрации и ценности, посочи говорителят, попитан дали разговорът ще засегне прилагането на европейските квоти за разселването на мигранти. Юнкер и ЕК са на мнение, че защитата на ценностите е обща отговорност на всички държави, без изключение, заяви по този повод говорителят. 

И премиерът на Чехия Андрей Бабиш отправи поздравления към Орбан за неговата "убедителна" изборна победа. На страницата си в "Туитър" Бабиш написа, че очаква бъдещо сътрудничество с премиера на Унгария, осигурил си вчера трети мандат след националистическа и антиимигрантска кампания.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер също приветства победата и призова ЕС да прекрати, онова, което той нарече, "политиката на арогантност и високомерие спрямо малките страни членки нато Унгария". Зеехофер, който е от Християнсоциалния съюз, баварския съюзник на партията на Ангела Меркел, е дългогодишен поддръжник на Орбан. Той каза, че резултатите от изборите показват с каква голяма подкрепа се ползва Орбан след унгарците.
Зеехофер посъветва ЕС да има "по-разумни отношения" с Унгария и с другите по-малки страни членки.

"Винаги съм смятал за погрешна тази политика на арогантност и високомерие по отношение на отделни страни членки", каза той.

Германският канцлер Ангела Меркел също е поздравила Виктор Орбан за изборната победа на неговата партия, съобщи по-късно говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт.

"Както е прието след избори в Европа, канцлерът поздрави победителя в изборите, премиера Орбан, за неговия успех в унгарските парламентарни избори", каза говорителят.

"Доста очевидно е, че има и някои спорни въпроси в нашето сътрудничество, имам предвид различни подходи към миграцията", отбеляза Зайберт. Той добави, че въпреки това Берлин е готов да работи с Будапеща за отстояването на ценностите на ЕС.

Основната политическа група в Европейския парламент също поздрави Орбан за победата му, предаде Франс прес.

"Поздравления за Орбан и за ФИДЕС за ясната им победа на унгарските избори. С нетърпение очаквам да продължим да работим заедно с вас за намирането на общи решения на европейските предизвикателства", написа в Туитър германският евродепутат Манфред Вебер, лидер на групата в ЕП на Европейската народна партия.

Орбан и неговата партия са членове на ЕНП. 

Лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен приветства победата на Орбан, както и холандският антиимигрантски лидер Герт Вилфред, допълва Франс прес. Според Льо Пен победата на Орбан означава, че още веднъж хаосът в европейските ценности и масовата имиграция, проповядвана от ЕС, са били отхвърлени.

По думите на Вилдерс пък резултатите от вота са отлични и заслужени, допълва ДПА.

Лидерът на италианската евроскептична и антиимигрантска партия Лига Матео Салвини пък каза, че Унгария е гласувала със разума и сърцето си, пренебрегвайки заплахите на Брюксел и милиардите на Сорос и пожела късмет на Орбан.

"Надява се в скоро време да се срещнем в качеството ми на италиански премиер", написа на Орбан в Туитър Салвини, визирайки амбициите си да оглави едно новосформирано италианско правителство. 

Правата на изборите са били "общо взето спазени"

На изборите в Унгария опозиционните партии не бяха в равнопоставена позиция, имаше много проблеми, помрачили гласуването, но въпреки това, основните права бяха общо взето спазени. Това заяви на пресконференция наблюдателската мисия на Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа, предаде Ройтерс. 

"Големите разходи на правителството за агитационни материали, които засилваха посланието на щаба на управляващата коалиция, подкопа възможностите на опонентите да се състезават на еднаква база", каза Дъглас Дюк от мисията на ОССЕ. 

По думите му "обидната и ксенофобска реторика, предубедеността на медиите и непрозрачното финансиране на кампанията" са осуетили политическите дебати. 

"Като цяло основните права и свободи бяха спазени, но те бяха упражнени във враждебен климат. Достъпът до информация, както и свободата на медиите и сдруженията бяха ограничени, вкл. чрез приетите наскоро законови промени", каза Дюк.