След разговор между държавния секретар на САЩ Джон Кери и премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, двамата направиха съвместно изявление.

"На срещата беше препотвърдено стратегическото партньорство със САЩ. Обсъдени бяха следните въпроси – регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона", заяви Борисов.

Вижте снимки от визитата на Джон Кери >>>

Той уточни, че сътрудничеството продължава посредством 4 работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ.

"Добър ден", каза в началото държавният секретар на САЩ на български език и добави, че е тук, за да покаже на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана със сигурността на всички съюзници в НАТО.

"Аз съм тук днес, за да покажа, да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета, здравето и силата на демократическите институции на страната. Но на първо място бих искал да ви уверя, че Член №5 на НАТО е абсолютно солиден. Ние като съюзници – България и САЩ, рамо до рамо сме стояли повече от десетилетие, за да можем да промотираме глобалната сигурност от Балканите до Афганистан, до Ирак и затова днес отново сме застанали тук заедно", каза Кери.

Нашата цел е да се справим с всички предизвикателства, които са пред нас. Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България. Това е посланието, което аз бих искал да изпратя тук днес и което днес аз обсъдих с президента Плевнелиев, както и с премиера Борисов, заяви държавният секретар на САЩ.

Ние покрихме много теми, включително темите, свързани със сигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона, както и културните ни връзки и връзките между нашите два народа, добави той и също подчерта създаването на 4-те съвместни работни групи.

Доставките на газ и АЕЦ "Козлодуй"

"С премиера обсъдихме практически въпроси, свързани с енергийните въпроси. Тук, в България, искам да подчертая, че е важно да се постигне диверсификация. САЩ се ангажира да подкрепи България в този процес. Никоя страна не бива да бъде зависима от една друга страна за енергийната си независимост", каза още държавният секретар на САЩ.

По думите му България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени. Нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, изтъкна той.

България зависи от Русия за 85% от газовите доставки и за 100% от доставките на ядрено гориво.

Запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция ("Турски поток") се осъществи, каза на свой ред Борисов.

Кери заяви, че в тази връзка САЩ подкрепят идеята за изграждане на интерконектор между България и Гърция


Той уточни, че САЩ ще изпратят енергиен експерт в България, който да работи в Министерството на енергетиката и да може да помогне при разработване на план за развитие на сектора.

САЩ подкрепят и преговорите между България и "Уестингхаус" за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".  Една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е американската "Ексимбанк". Борисов заяви, че е поискал от "Уестингхаус" да инвестира у нас, а "Ексимбанк" да търси финансова схема, "която да не ни задължава допълнително, да не изисква държавни гаранции и да не товари бюджетния дефицит на страната".

По повод добива на шистов газ Борисов коментира:

"Заявявали сме много пъти, че има мораториум върху проучването за шистов газ, докато се намери технология, която гарантира чистотата на екологията. Това е най-плодородната ни част от България. Тук нашата позиция е много ясна и нашите партньори я знаят".

На въпрос предвиждат ли се американски инвестиции в България, държавният секретар отговори:

"Няма никакво съмнение има много големи възможности за инвестиране. САЩ са готови да помогнат на България да защити бъдещето си. Ние сме готови да привлечем инвестиции, да създадем един план за енергийното бъдеще на България. Ключ да има инвестиции е да има прозрачност на инвестициите, колкото по-бързо се въведат реформите, толкова по-бързо ще се създадат възможности за тези инвестиции", заяви Джон Кери.

Корупция и съдебна власт

По думите на Кери България трябва да засили усилията си във върховенството на закона и да се пресекат процесите на корупция. Той подчерта, че нито една страна не е предпазена от корупцията, но в България не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции.

Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система, подчерта държавният секретар.

Визовият режим

Ние приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България, това би било много положително събитие за двете страни, може да укрепи връзките и да допринесе за повече икономически обмен, каза Кери.

Но уточни:

"Тази програма за безвизово пътуване е специфична, има строги критерии, които трябва да се спазват. За да може една страна да се включи, има изисквания за електронните паспорти, свързани с риска за сигурността. За съжаление, процентът на отказани визи през 2014 г. за България е бил 15,2 За да отпадне визовият режим този отказ трябва да е 3%. Можем да работим да обединим усилия за да успеем да постигнем тези критерии", отбеляза Кери.

По-рано Джон Кери се срещна с президента Росен Плевнелиев. Пред него държавният секретар е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна.

След официалните Джон Кери разгледа ротондата "Свети Георги". Той заяви, че страната ни има уникално културно-историческо наследство, което трябва да бъде опазвано.