„За България дипломатичният тон не е валиден и нещата трябва да ни бъдат посочени с пръст, както се случва и в този доклад”, смята Борисов, цитиран от "Фокус". Според него, на базата на доклада, трябва членовете на ВСС да се съберат и да кажат „Нали сме българи. Сега правителството, парламентът и ние сме оценени и са ни дадени задачи, трябва за една година да ги изпълним”.

По думите на Борисов, хубавото на доклада, за да няма хвърляне на камъни по този и онзи, че от ЕК са посочили какво трябва да прави главният прокурор и главният съдия, както и какво трябва да свърши парламентът.

Затова запознах и депутатите от ГЕРБ с доклада. Освен това от ЕК директно казват на всички от опозицията, че законът за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин, е много тежък. От ЕК вече ни казват директно, че трябва да бъде приет този закон”, заяви още премиерът.

„Ако искат до 2012 г. да няма вече доклади за България, всички трябва да изпълним препоръките”, каза той.

По думите му, в края на краищата докладът е много добър, защото дава план-график какво трябва да се направи за една година.
„Партньорите ни казват: „Господа, знаем какви са ви проблемите и вие си ги знаете. Бързо ги поправете и недейте да спорите повече. Ако не изпълним препоръките и този план-график, тогава вече ще е лошо”, каза още премиерът Борисов.

На въпрос – трябва ли е вътрешният министър да прочете доклада и да вземе оценките предвид, Борисов каза: „Естествено. Трябва детайлите да се изчистят, за да няма проблеми след една година”.

Това, което Европейската комисия иска, в пълен обем ще го изпълним, зарече се премиерът.

Борисов сравни България с упорит ученик, който има воля, още няма достатъчно знания, няма достатъчно знания, но е упорит, от ЕК казват на България - продължавай да учиш, но не само да държиш учебника и да го прелистваш, но и да учиш.
Стимулиращо ни казват – продължавайте”, заяви Борисов.

Веднага трябва да бъде прекратена практиката МВР да получава дарения от частни дарители, заяви Борисов. Той увери, че парите, които се получават от дарения, в следващия бюджет ще бъдат компенсирани. Според него тези дарения са били практика години наред. 

ЕК възприема практиката за дарения на МВР като тревожна, обяви говорителят й Марк Грей.