В отговор на питания в парламента по енергийни въпроси, премиерът отбеляза, че в комисията трябва да се сложат хора, в които народът вярва.

"Това е органът, който може да отнема лицензи. Намерете консенсусни хора, с репутация, с доверие и постигнете консенсус, защото това не е работа на правителството да се меси там, но в същото време ДКЕВР е жизнено важна, защото урегулира всички тези въпроси, които се поставят", коментира Борисов.

В средата на януари депутатите приеха на първо четене промените в Закона за енергетика, според които ДКЕВР се разделя на две, а нейните членове ще се избират от парламента.
Вчера от ДКЕВР се оплакаха, че в закона за енергетиката има пропуски по отношение на процедурата за отнемане на лицензи.

В отговор на друг въпрос Борисов заяви, че в момента има проверки в мини, тецове и АЕЦ "Козлодуй" и до един месец ще има конкретни резултати.
По думите му към момента са констатирани големи нарушения, главно в обществените поръчки.

По думите му с ръководството на "Марица 1" и "Марица 3" се водят преговори.
Предложението, което са направили двете американски централи, е да намалят цената на тока сега, но след 5 години това, което са намалили, да им се възстанови.
Кабинетът не се е съгласил с това предложение и преговорите продължават.

До 30-40 дни ще има официална позиция към парламента по темата.

"Инвестиционният климат у нас, като се има предвид печалбите, които реализират инвеститорите, никак не е лош, напротив, сега на година такива пари няма как да спечелят", коментира още Борисов.

Той обаче добави, че това е станало с напълно валидни договори, които са абсолютно неизгодни.

Според премиера това означава, че не могат да бъдат развалени или развалянето или национализирането ще струва огромни пари.

Борисов бе категоричен в отговор на друг въпрос, че удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй" е жизнено важно за нашата енергетика и там не може да се допускат грешки.