Министър-председателят Бойко Борисов отрече категорично твърденията на Васил Божков, че е участвал в натиск за отчисление на печалби от "Националната лотария". Той се закле, че досега бизнесменът го е черпил единствено една пура в присъствието на собствениците на една от големите български телевизии.

"Божков опитва да оневини това, което е направил. Много интересно - защо толкова години се е развивал добре неговият бизнес, никой не го е закачал, не говори, че тогава е давал пари. Изведнъж през 2018 ли, 2019 година, започва да тегли такива големи пари. Защо до този момент не го е правил? Как за това не знае нито един от неговите съдружници?", започна интервюто Борисов.

Той излъчи интервюто на профила си във Фейсбук.

"Г-н Божков е идвал на срещи с мен, на срещи с прокурори, на срещи на футболните съюзи. "Нове холдинг" правеше "Спортист на годината", ако не се лъжа. Не е било срамно да контактува с мен или някой да е смятам, че това е престъпление. Кога възникна проблемът? Проблемът възникна, когато неговите партньори от 20-30 години подадоха сигнали. Тогава вече комисията, агенцията, се впуснаха да правят проверки", добави премиерът.

След това той се прекръсти и се закле, че по никакъв начин не е получавал пари от Васил Божков.

"Нито съм го виждал, нито съм го чувал, нито някога по такава тема сме говорили. Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура. Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, нито знам, нито е споделял с мен. На мен не е дал нито една стотинка. Аз отговарям за себе си. Към мен и към партията - нито една стотинка. Ако някой в хазарта е правил нарушение, сега прокуратурата проверява. Защо толкова години той не е казвал, като е имал такива проблеми? Към мен и ГЕРБ - нито стотинка. Всеки друг си носи отговорността - Горанов, Менда... Аз им вярвам. Щом това не е вярно за мен, не е вярно и за тях. Една пура само. И от един ден не пуша. Казах си "Няма да пуша", за да не може да ме почерпи и пура повече", завърши Бойко Борисов.

Малко по-късно премиерът коментира случая с Божков в предаването на БНТ "Панорама":

"Аз ще правя комикси също. Сега съм скопен. Докато си премиер, не можеш да говориш. Ако кажеш истината, ще кажат, че нарушаваш свободата на словото или че се караш на журналистите. Не, ще дойде моето време, когато аз ще правя комикси, карикатури, ще ги посочвам с пръсти. Ще си изкарам мандата и ще се занимавам с това нещо."

Вирусът не е победен и въобще не е свършил. Надявам се, че с мерките, с дисциплината и с вече ясната стратегия, това че самите хора усвоиха правилата (дистанция, дезинфекция, внимание) - това е изключително важно да продължи, каза още премиерът Борисов. Той коментира теорията, че е по-правилно да пуснем вируса, като цитира главният епидемиолог на Швеция, който заяви вчера, че е "сгрешил фатално и е признал, че се е объркал с предложението да не се налагат рестрикции заради коронавируса, като заради неговото решение много хора са умрели".

"Сега, когато имаме знанието от това, което се получи, със сигурност щях да приложа ограничения - не толкова сериозно, както в някои държави, но достатъчно твърди", продължи Борисов да цитира главния шведски епидемиолог.

"Точно това направих с моите колеги от щаба и от правителството. Нашите мерки бях първи, най-навременни и най-леки", подчерта българският премиер.

"Ние спазвахме и затискахме бързо клъстерите (със заразени) , които се появяваха, но и бързо отпускахме местата, където можеше, и за това излязохме и първи от строгите мерки", посочи Борисов.

"Няма учебник и литература, които да извадиш и да кажеш кое е правилно за Covid-19, ...няма такова правило. Издъниха се най-големите държави, измряха им хората - във Великобритания, САЩ, Русия , Бразилия те се издъниха. Ние първи си направихме облекла, маски, очила, лекарството, което казват, че приложено в болница върши най-добра работа. Първи заедно с Италия започнахме да правим плазма. Затова имаме и толкова много излекувани", коментира премиерът.

"Ние не затворихме хората вкъщи за разлика от другите държави".

На въпрос за рязкото сваляне на мерките, премиерът Борисов посочи, че това е ставало поетапно.

Той подчерта, че е дошло време работещи родители да се връща да работят. "Брутен вътрешен продукт се прави с работа, не с лежане и не само къде ще почиваме и колко ще почиваме, а с работа".

"Излязохме от кризата много по-бедни, но излязохме живи и здрави в огромната си част. Сега с работа и продължаваме напред", каза Борисов.

"Има толкова свободни медии, които сега се занимават с критика, аз ги подкрепям, но да видят големите държави, че гледат Бойко какво прави, не само съседите. Включително и Германия свали вчера ДДС-то за 6 месеца. Гърците видяха и кое свалиха - ДДС на ресторантите, защото кризата затвори ресторантите. За книгите това ми беше мечета отдавна да го направя", подчерта Борисов, коментирайки намаляването до 9% на ДДС за ресторанти и книги.

Той посочи, че държавата помага и на малкия и на средния, и на микробизнеса. "За да върви всичко това трябва да има енергийни ресурси, възможно най-евтини", каза Борисов, коментирайки договореното с "Газпром" намалените с 42% цени на газа.

Премиерът отново спомена инфраструктурните обекти: "Автомагистрала "Хемус" - на 10 юни започваме Ботевград-Мездра и мисля, че при пълна мобилизация до края на годината можем да го изкараме. А тогава вече до Враца имаме четирилентов път. След 10 юни започваме два ЛОТ-а след Велико Търново. АМ "Струма" - красота - най-големите тунели. Всичко работи", каза Борисов.

Където минават газопроводи, няма войни, всички имат интерес, геостратегически сме си на мястото. А "Белене" ще стане огромен фантастичен проект, обясни Борисов.