Това приближава до окончателното решение от страна на Съвета и ЕП по време на унгарското председателство на ЕС, каза той, цитиран от БТА. По думите му,  белгийското правителство подкрепя България за присъединяването към Шенген възможно по-скоро.

След срещата "на четири очи" и разговорите в разширен състав между двете делегации, Ив Льотерм заяви пред журналисти, че живо го интересува какво се случва в България.
Бях мотивиран да дойда, за да видя своя приятел Бойко Борисов, който управлява страната и заслужава уважение за начина, по който се справя с правителствената политика и за резултатите, които постига, похвали белгийският премиер българския си колега.

Ив Льотерм отчел усилията на България за постигане на положителен бизнес климат и е окуражил правителството да продължи работата в тази посока.  

Борисов пък заяви, че страната ни е готова да стане част от Шенгенската система.
„Не случайно на моя колега му казах, не като премиер, а като полицай ще гарантирам, че в момента българските граници са много по-надеждни от много от шенгенските граници в ЕС и, че с приемането ни в Шенген ние ще продължим да се стараем и да бъдем толкова добри, колкото сме и в момента", каза още той, цитиран от Дарик радио.

Бойко Борисов благодари на Ив Льотерм, на Белгия и на белгийското председателство, че на 10 ноември са внесли в ЕП решението за присъединяването на България и Румъния в Шенген. Така следващият председателстващ ЕС - Унгария, ще може да настоява за вземането на крайно решение. Ако това не беше направено, можеше да има проблем, заяви Борисов.

След срещата с Ив Льотерм той каза още: "България и българското правителство, за разлика от румънското, смятат, че мониторинговите доклади в съдебната система трябва да продължат, защото всеки политически натиск или вмешателство в съдебната система не е добър, а този доклади ни трябват именно за коректив и за натиск в съдебната система, за да направи реформите в унисон с изискванията на ЕС."

И Полша подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство през 2011 г. Това стана известно междувременно по време на срещата между българския министър на външните работи Николай Младенов и полския му колега Радослав Шикорски.