Лидерите на политическите сили, които се борят за участие в 45-ото Народно събрание, вече дадоха гласа си. През урните още преди 10 ч. минаха Бойко Борисов, Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Всички те избраха да гласуват с хартиена бюлетина.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на всички, които се занимават с изборите, след като гласува в Банкя. По думите му, ако не е бил инатът на президента, изборите можеха да бъдат със седмица по-късно. По този начин те щяха да се проведат в по-спокойна обстановка, защото страната вече излиза от третата вълна на COVID-19. Ваксинираните вече са повече от 500 000, а заразените намаляват.

Борисов добави, че това ще бъдат най-скъпите избори, защото близо 50 млн. лева са похарчени, за да се закупят машини за гласуване. Около 10 000 машини за гласуване са закупени. Той посочи, че над 150 млн. лева ще струват изборите.

"Ако някой иска на няколко месеца да се дават по над 150 млн. лева, вместо да се повишават доходите на хората, пенсиите, това е негово право", каза той.

Премиерът допълни, че е получил огромна подкрепа от лидерите на най-големите европейски партии.

"В този момент показаха колко е важно България да продължи да бъде управлявана по европейски и стабилно", изтъкна Бойко Борисов.

Стопкадър от Фейсбук страницата на Бойко Борисов

Според него най-голямата подкрепа от ЕК, която е получила страната ни, е била в петък чрез отпуснатите за страната ни допълнително 1 300 000 ваксини на Пфайзер. "Това е подкрепа за българите, това е подкрепа за здравето на българите", заяви той.

Борисов добави, че са положени огромни усилия това да стане факт. Той благодари на ЕК и на тези 19 държави членки на ЕС, които са се съгласили от техните ваксини да предоставят за здравето на българите.

Веднага след като гласува, Бойко Борисов отиде в Дивотинския манастир. Там той разговаря със свещеника, помоли се и обсъди докъде е стигнала реставрацията.

Точно в 9 часа почетният председател на ДПС Ахмед Доган също упражни с хартиена бюлетина правото си на глас. 

Той отказа да коментира пред чакащите го журналисти, като направи единствено жест с вдигнат палец 

След него гласува и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той упражни правото си малко след 9 ч. в СУ "П. Р. Славейков" в Кърджали.

"Гласувах за рестарт на държавността. Надявам се машинното гласуване да няма онези проблеми, които ги имаше 2019 г. процесът, който беше по подготовката на машинното гласуване, следяхме и от дистанция да бъде. Имаше ред организационни проблеми", каза Карадайъ.

Снимка: БТА

Малко по-късно гласува и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той подаде хартиена бюлетина заради "информация за проблеми с машините". Той не уточни какъв точно е проблемът, но по всяка вероятност става дума за секция във Велико Търново, за която има сигнал, че преференциите за една от политическите сили не се регистрират правилно. Въпреки това Иванов изрази очакване изборите да бъдат честни.

Снимка: БТА

"Призовавам всички граждани да гласуват за промяна, за това да има демокрация, свобода законност и модернизация", каза той след като упражни правото си на глас и увери, че гласуването е безопасно, има условия това да стане подредено и без рискове за здравето. "Очаквам да се сформира Народно събрание с повече легитимност, в което да започне разговор за промяна", каза Иванов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък упражни правото си на глас в Плевен.

Снимка: БТА

"Гласувах за това, което сме започнали да водим като политика от много отдавна - за продължаващо увеличаване на доходите, за традиционното българско семейство, за сигурността на българските граждани. Убеден съм, че в този мандат ние свършихме много работа - това, което бяхме обещали, и ще продължаваме в тази посока", заяви той.

Вицепремиерът изтъкна, че очаква следващият парламент да бъде шарен и изрази надежда да бъде по-национално отговорен.

"През тези четири години бяхме свидетели на моменти, в които част от политическите партии се държаха все едно, че не са български и се интересуваха от това как да нанесат някакво поражение на управляващите, отколкото да направят нещо полезно", коментира той.

Каракачанов призова партиите в следващия парламент да служат на българския народ, а не на идеологии и чужди интереси.

"При толкова шарен парламент има един шанс да се формира правителство - ако партиите са национално отговори и ако поставят интересите на българите над собствените си политически амбиции и боричкания за власт. Освен пандемията, една от другите причини хората да не гласуват е, че повече от 30 г. наблюдават битката на партиите помежду им и чак след това те се интересуват от интересите на хората", заяви още той.

Харитена бюлетина избра и съпредседателят на коалиция "ВОЛЯ-НФСБ" Валери Симеонов.

Снимка: БТА

"Убеден съм, че ръчното гласуване дава една по-голяма сигурност и прави невъзможна манипулацията и фалшификацията, тъй като при ръчното гласуване няма софтуер, който може да бъде манипулиран, нито пък има софтуерни специалисти от Венецуела, които да подготвят машините за гласуване", заяви той и призова за почтени, а не корумпирани избори. Симеонов изрази надежда за повече народни представители, които да поставят на първо място интересите на държавата.

"Дай Боже, това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят на първо място за държавата, а след това за себе си и за партиите си", допълни Валери Симеонов.

Машинно гласуване

Президентът Румен Радев, който отдавна е радетел за машинното гласуване, упражни правото си на глас именно така.

Снимка: БТА

"Гласувах срещу разпада на държавността, беззаконието и корупцията. Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България, към осъзнаването на силата на колективното действие. Вярвам, че макар и трудно, българите вземаме съдбата си в свои ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането към законите и правилата, към осъзнаването на силата на колективното действие, към отприщването на огромния потенциал, който носи народа ни", заяви той. 

Държавният глава призова всички българи да гласуват, в противен случай, по неговите думи, "историята ще ни прати на поправителен по демокрация. Той поздрави членовете на комисии, застъпници и председатели.

Снимка: Булфото

"Изборите трябваше да бъдат много по-рано. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи - съхранен, хиляди български семейства и фирми щяха да бъдат спасени от фалит", изтъкна Радев.

"Около мен имаше много възрастни хора. Българите усещат, че в тези избори има много голям залог. Всяка една партия трябва да бъде ангажирана със своята кампания, това не беше класическа кампания", добави президентът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също гласува машинно, след като още в началото на кампанията партията призова да не се гласува с хартиени бюлетини, защото така ще бъде спасена цяла гора.

Снимка: БТА

"Изненадана съм, че толкова рано има толкова голяма избирателна активност, но това е похвално. Моментът е решаващ за България - излезте и гласувайте. Гласувах за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации. За подредена, справедлива и социална България. Гласувах за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии. Който диша чист въздух, пие чиста вода и яде чиста българска храна. Гласувах за справедлива България", каза Нинова, след като упражни правото си на глас в столичното училище "Петър Берон".

Според нея промяната е възможна. Заяви, че не прави прогнози, а БСП работи за победа.

И лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова гласува машинно. Тя заяви, че дава вота си за "извеждане на мафията от властта и от хазната". 

"Гласувах за смяна на караула и за това, което скандираха българите на площадите, за повишаване на доходите, за преизчисляване на пенсиите, за подкрепа на малките фирми в условията на Ковид, за подкрепа на децата и семействата", допълни тя.

Снимка: БТА

И се закани:

"Няма да позволим да откраднат вота на гражданите както го откраднаха от столичани преди година и половина на местните избори. "Изправи се! Мутри вън!" организират и свое паралелно преброяване, чиито резултати ще излязат "преди Михаил Константинов" (преди официалните данни на ЦИК - б.р.)".

Манолова отбеляза, че досега са получили над 100 сигнала за различни нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата. Ще бъде подаден и колективен иск за лишените от право на глас заради карантина или по други причини. 

Доц. Атанас Мангъров, водач на листата на АБВ за 23 МИР - София, също гласува машинно в избирателна секция 44 в НПМГ "Акад. Л. Чакалов" на ул. "Бигла" №52 в район "Лозенец". Противникът на строгите мерки срещу коронавируса този път беше с маска.

"Гласувах машинно. Става бързо. Гласувах за това да се върнем към нормален живот и да си оправим държавата. Изборите по време на пандемия са съпроводени с много страхове, които обаче хората трябва да преодолеят, ако искат да променят живота си и най-важното - да се върнат към нормалния си начин на живот. Освен това, в нашата страна има много неща, които трябва да бъдат променени. Очевидно е, че само връщането към нормалното не е достатъчно", изтъкна той и изброи:

"На първо място трябва да спрем тези безумни ограничителни мерки, които нямат особен ефект и нанасят много сериозни икономически, психически и всякакви други щети. На второ място това, което аз виждам от моята гледна точка, е, че нашата здравна система се нуждае от сериозни промени, защото в условията на една такава криза се оказа, че тя действа неефективно". 

Снимка: Булфото

Председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов гласува в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. "Искам първо да поздравя Католическата общност с Великден. Упражних конституционното си право на глас, за да имаме бъдещ силен парламент и умно управление. Всички ние знаем, че днес се нуждаем повече от всякога от държава с правила! Убеден съм, че ще го направим, всички които излязат и упражнят своето право на глас".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също упражни правото си на глас, като гласува в избирателна секция 7 в София, район "Красно село". "Смятам, че ще има нови избори след тези, тъй като сегашните няма да решат нищо", заяви той. "Аз знам за какво гласувам. Бил съм свидетел на всички избори в най-новата ни история от 1990 г. досега. И трябва да ви кажа, че по-нелепа и безсмислена кампания досега не е имало", коментира още лидерът на "Атака".

Изборният ден започна по план точно в 7 часа днес. В условията на извънредна епидемиологична обстановка днес избираме депутати за 45-то Народно събрание. Гласуването ще продължи до 20:00 часа, но ако пред секциите има гласоподаватели, то може да продължи до 21:00 часа.

Кандидатите за депутати са общо 6895. Те ще търсят подкрепата по предварителен списък на 6 732 316 души с право на глас. Справка за номера и адреса на избирателната секция всеки може да направи на интернет страницата на ГД "ГРАО" към МРРБ.

Стационарните избирателни секции в страната са 11 983, в 9389 от тях ще има машини за гласуване. Отделно има подвижни избирателни секции за гласуващите под карантина и за хората в лечебни заведения.

Българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави.