Предложението беше включено като първа точка от дневния ред извънредно.

Премиерът заяви, че ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на Сергей Станишев. "Ако сте искали да го има, когато 2006 г. подписвате проекта, сте щели да го подпишете. Щяхте да вземете заемните пари и проектът щеше да е необратим. БСП не е желало да строи АЕЦ "Белене", категоричен бе той, цитиран от БГНЕС.

"Не може да ми обясните – от 2006 г. е договорът, до 2009 г., защо не сте подписали контракт? Затова не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили на скъпата ескалация", обърна се Борисов към предишните управляващи. Ето го балканският трик, поясни той, цитиран и от "Фокус".

Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" не е ваш, обърна се Борисов към Синята коалиция, която отдавна настоява за прекратяване на проекта. Всъщност заслугата е на лявата част от парламента и на тяхното правителство, уточни премиерът.
Ние приключихме това, което те умишлено са направили, допълни той. По думите му, този, който е започнал, трябва да дострои.
"Решава се – ще вземем кредит от 1 милиард, нека българският данъкоплатец да го плати. Размахвате пликове пред вестници и ги давате на г-жа Цецка Цачева", ядоса се Борисов.
Миналата седмица соцдепутатът Петър Курумбашев даде на парламентарната шефка запечатан плик с името на компанията, която според него би спечелила сегашната поръчка за софтуер за държавната администрация.

"Пети и шести реактор са жизнено важни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним. Но г-н Николов (директорът на "Козлодуй" - б.р.) твърди, че всичко по продължаването на техния живот е наред. Направихме всичко възможно да диверсифицираме проекта", каза Борисов.
Той посочи, че Пети и Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" са жизненоважни за нашата икономика.
По негови изчисления седмият реактор ще ни забави с между пет и седем години. Но от 33 години правим "Белене", така че на фона на това седем години не са нищо, отбеляза той, цитиран от БТА.

"Санирането на 770 000 панелки на хората е по-важната задача. Истински се надявах колегите от „Атака”, когато говорят по този въпрос (те са против прекратяването на проекта АЕЦ "Белене"-б.р.), да споменат и цената на газа в момента", коментира Борисов.

По думите му, проектът "Белене" щял да бъде необратим.
"Тъй както, господин Местан, беше Цанков камък", добави премиерът от парламентарната трибуна.

Депутатът от ДПС се обърна към министър-председателят с думите: „Сега отново поставяте в един израз Местан, зам.-председателя на ДПС, с Цанков камък. Ваш проблем, не знам кога сте искрен".

В отговор Борисов заяви: „Използвам случая, за да поздравя вашия лидер за рождения ден. Да е жив и здрав, и да ви кажа една хубава българска поговорка: „Гузен негонен бяга!" Ама аз не съм казал нищо, свързано с Цанков камък.
Казах г-н Местан, защото вие сте отговорен човек и когато някой от вашите коалиционни партньори каже, че НЕК ние сме го фалирали, аз само напомням за Цанков камък. Защо вие се чувствате виновен за него".

Премиерът с усмивка посочи, че рожденикът няма отношение към Цанков камък и хонорарите му са за други проекти, предаде БГНЕС.

Газовата централа на мястото на АЕЦ "Белене" ще е частна след конкурс, уточни Борисов. За разлика от предишните и по-предишните, които са задължавали в договорите си за по 15 години да се изкупува тока на определена цена, доста по-висока от тази на държавните централи, ние казваме "заповядайте, постройте я, участвайте на пазара - и без това искаме да го либерализираме", каза той.
Ако ТЕЦ "Варна", например, не е раздържавена по този безобразен начин и там е можело да се направят доста неща, обясни министър-председателят и си тръгна от Народното събрание.

Министър-председателят закъсня преди това за заседанието. В началото му Павел Шопов от "Атака" поиска в пленарната зала при обсъждането на "Белене" да присъстват премиерът и членове от икономическия екип на правителството. В залата минути по-късно влезе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БТА.
Мая Манолова от Коалиция за България направи искане в парламента да бъде задължен да присъства министър-председателят Бойко Борисов, депутатите отхвърлиха това предложение.
По-късно обаче Борисов пристигна.