Това стана ясно по време на парламентарния контрол след въпроси на депутата Петър Курумбашев от Коалиция за България и лидера на "Атака" Волен Сидеров за обявения търг от Агенцията за обществени поръчки за поръчка на Министерски съвет на стойност 60,400 млн. лв. за нови лицензи до края на 2015 г., съобщиха "Фокус" и "Дневник".

Курумбашев определи като скандална поръчката за Windows 8, който още не е произведен.
Според депутата, компютрите в държавната администрация дори не могат да инсталират този софтуер.

Сидеров попита защо е нужно да се харчат толкова пари за софтуер на Microsoft при положение, че може да се ползва безплатен софтуер на Linux. Според Сидеров, френският парламент, ЦЕРН и др. са изцяло с тази операционна система.

Борисов заяви, че ще накара главният секретар да се срещне с депутатите и ако след разговора те още са притеснени от условията, се ангажира да спре поръчката и да обяви нова.

Премиерът обясни, че преминаването от продукти на Microsoft към програми с отворен код (безплатни – като LINUX например) бе отнело много средства, а и време, през което администрацията може да блокира, тъй като системите няма да са съвместими със сегадействащите.
Той даде пример, че в страни, където са се опитали да направят този преход, проектите или са били спирани или са били твърде скъпи.
Борисов заяви, че по поръчката е договорено 5% намаление на цената на поръчката, което ще намали цената с 11,072 млн. лв. 
Какво ще правим, ако информационните системи на държавата спрат да функционират за пренастройване на системи с отворен код, каза Борисов. По думите му безплатните операционни системи съвсем не са „безплатни”.

Все пак обаче Борисов призна, че не е специалист по темата.

Петър Курумбашев заяви, че условията по конкурса са така написани, че на тях може да отговори само една фирма. Изненадващо той даде на парламентарната шефка Цецка Цачева запечатан плик с името на компанията, която според него би спечелила сегашната поръчка. Соцдепутатът призова за спирането й и настоя парите да бъдат инвестирани в други сектори, като например Спешна помощ.
"Поръчани са ненужно количество лицензи за несъществуващ софтуер. Приветствам усилията за ползване на електронно правителство в България, но не бива да се използва като претекст за ненужни поръчки. Имате един верен ход. И със, и без консултации с г-н Желязков (Росен Желязков - гл. секретар на МС - б.р.) – отменете тази поръчка", призова Курумбашев.

„С радост, нека да остане при г-жа Цачева на съхранение този плик – ако се проведе конкурс, да видим дали е така”, каза Борисов за плика.

Тези пари да бъдат вложени в българския IT сектор, предложи пък Волен Сидеров. „Нека този сектор да бъде развиван. Имаме специалисти и ги изпускаме, те отиват в чужбина. Очаквам разговор, защото съм диалогичен”, каза той.

Поръчката предвижда осъвременяване на 96 000 лиценза за Windows, 55 000 лиценза за Microsoft Office, 96 000 лиценза, които позволяват достъпа на отделните работни станции до сървърите на Microsoft, както и няколко хиляди сървърни лиценза.
Обемите в общи линии са наследени от последния сключен договор с Microsoft, който датира от 2007 г. Срокът е 3 години, писа "Капитал дейли".