„С радост чета новините около победата Ви и спечелването на председателския пост на Демократическата партия в Италия на изборите в неделя. Искам да знаете, че въпреки факта, че ние принадлежим на различни политически семейства, нашите отношения остават стабилни и ние ще работим за тяхното развитие“, се посочва в писмото на Борисов.

„Италия е важен стратегически партньор на България и отношенията на двете страни се развиват и изграждат на базата на общото ни членство в ЕС и НАТО. Желая Ви успех в огромната отговорност, която Ви предстои“, завършва обръщението си Бойко Борисов.

Бившият премиер на Италия Матео Ренци беше преизбран начело на управляващата Демократическа партия в неделя.

Според частичните резултати Ренци получава около 72 процента от гласоветеe - внушителна преднина пред двамата си съперници - министъра на правосъдието Андрея Орландо, който го следва с 19 процента, и губернаторът на област Пулия - Микеле Емилиано, с около 9 процента, посочва Ройтерс.

"Това е изключителна отговорност, от все сърце благодаря на тази общност от жени и мъже, които вярват в Италия, напред заедно", написа в Туитър Ренци. 

Поставяме началото на една съвсем нова история, каза той, уверявайки, че не става въпрос за реванш след тежкото си поражение на референдума по предложената от него конституционна реформа, довело до оставката му от премиерския пост. Това не е второто полувреме на същия мач, а нов мач, подчерта Ренци.