Истинската задача пред нас, ако сме отговорни политически партии и хора, не е Изборният кодекс, а да се състави техническо, кратко правителство, да мине зимата, за да работи парламентът. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията в онлайн излъчване в страницата си във Фейсбук, цитиран от БТА.

Повод за коментара му са промените в Изборния кодекс, гласувани от парламентарната правна комисия на 17 ноември, които предвиждат въвеждане на смесено гласуване - чрез хартиена бюлетина и машина. В петък граждани излязоха на протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс. Тогава съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви пред журналисти, че неговата парламентарна група ще предложи създаването на временна комисия в Народното събрание за промените в изборното законодателство.

Днес Борисов заяви, че работата на тази комисия е много важна. Ние никога не сме работили от позицията на силата, винаги сме търсили диалог и разбирателство, особено като става въпрос за правила за провеждане на избори, коментира той. Борисов повтори, че ГЕРБ са готови да оттеглят предложенията си за промени в Изборния кодекс.

"Колегата Христо Иванов кръсти машините "борисовки", макар че ние като правителство сме осигурили пари, за да се купят машини. И ако е вярно това, което говорят те, излиза, че ние сме най-демократичните и направили промяната със 100% машинно гласуване. Към кое статукво и към кое минало казват, че ги връщаме, когато ние сме осигурили, закупени са изключително добри машини", попита Борисов. Машините са добри и ни вършат работа, затова ние винаги сме поддържали машинното гласуване, заяви той.

Ние партиите в парламента трябва да направим правителство - дали с първи, втори или трети мандат. Основната цел е правителство, не Изборен кодекс за след четири години, добави Бойко Борисов.

Нямаме спор по машините, имаме спор кое гарантира, че това, което отчита машината и след това флашката. Щом са вече наречени от Христо Иванов "борисовки", лоша "борисовка" няма, каза лидерът на ГЕРБ.

Депутатите в тази комисия трябва да направите така, че резултатът, който излиза от машината като флашка, да бъде преброен със съответната квитанция, обърна се към депутатите от парламентарната група на ГЕРБ Борисов.

Той предлага да се създаде преброителен център, в който да се броят разписките от машините. Ние трябва да бъдем максимално диалогични, защото ние сме въвели машинното гласуване и ако има несъвършенства, да бъдат отстранени в рамките на седмица-две, не е фатален този срок. Истинският разговор е за правителство по време на криза, по време на война, заяви още лидерът на ГЕРБ.