"Не може да оставим финансовата стабилност на хората и бюджета на поредно служебно правителство", заяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него целта зад всичко е България и нейната геополитическа ориентация.

По-рано днес кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство, припомня БТА.

"Приели сме като морал за нашата коалиция - прозрачност, чистота, публичност. Не можеше да заченем такова правителство, на което да му се сложи грях", заяви Борисов. Той благодари на Мария Габриел. "Вместо да отиде на Г-7, тя дойде в България, подаде си оставката и застана до нас", отбеляза Борисов. Тя изигра огромна роля в следващите ни действия, каза още той.

"Последните няколко дена проведохме активно срещи с лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". С тях започнахме отзад напред - те с 64 депутати не могат да направят правителство, ние със 116 депутати също не можем да съставим правителство. Следват нови избори. Дори и да се приеме някакъв бюджет, той няма да има политическа тежест, нито може по политики да бъде направен", каза Борисов. Според него не би могло да се направи и нищо по Плана за възстановяване, съдебната и конституционната реформа или по други стратегически цели като Шенген и еврозона.

"Трудно е, защото всеки от нас носи огромни тежести. Аз искам до всеки наш избирател и областен ръководител да стигне това, което говорим в момента: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП и ДБ. Да, принадлежеше ни да е наш премиерът. Но егото на Мария Габриел и моето, а и вашето, по-важно ли е от стабилно управление в следващите поне 5-6-7-8-9 месеца?" - попита лидерът на ГЕРБ на брифинга в централата на ГЕРБ. 

"И 5% да станем, ще сме истинска центристкодясна европейска партия, която прави правилните неща - борба с корупцията, реформи, растеж, повишаване на доходите и благосъстоянието. Каквото и да изгубим", заяви Борисов.