"След концерта настава тишина и хаос. Свидетели сме на ежедневни скандали и свидетелства за корупция", това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Айтос. Той посочи, че вчера в интервю Тошко Йорданов е казал, че заместник-председателят на парламента Татяна Дончева е давала оферти за купуване на депутати по половин милион лева.

"По мои сметки им трябваха поне 30 депутати. Ако за всеки депутат дават по половин милион лева, това прави 15 милиона лева. Откъде идват тези пари? Помните ли, че говореха за тайно гласуване на правителството с третия мандат, ако отиде при Мая Манолова? Ето сега всичко се навързва. Щом дават по половин милион лева за депутат, разбирате ли какъв финансов ресурс се изсипва срещу ГЕРБ?", риторично запита Борисов и отсече:

"Няма да оставим този скандал да се замете под килима. Разбирате ли какъв финансов ресурс е изсипан срещу нас."

Според Борисов са налице състави на престъпления на висши държавни служители.

"По моя сметка им трябваха трийсет депутати. 30 по 500 хиляди правят 15 милиона ресурс. Откъде? Чудя се как Бойко Рашков не се самосезира. Кой е този депутат, кое е това листче? Защо Йоданов, който говори, че ГЕРБ е мафиотска структура мълчи и сподели чак вчера за този колосален подкуп за депутат", попита още Борисов.

Вчера председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов заяви, че Татяна Дончева се е опитвала да разцепи групата, включително предлагайки пари на депутати. Дончева нарече тези обвинения бълнувания. Депутатът от партия "Има такъв народ" Любомир Каримански отрече днес пред БНР да е бил увещаван да подкрепи правителство с третия мандат в замяна на министерски пост.

В Айтос лидерът на ГЕРБ коментира и миграционната политика:

Миграционната политика е грандиозен провал на служебното правителство и на Румен Радев. България е в изолация, защото сегашните управляващи успяха да се скарат със съседните ни държави. Заради това градовете ни по границата са пълни с нелегални мигранти.

Според него причината да има бежански поток в България не е оградата с Турция, а загубеният диалог с Брюксел.

"Като премиер бях мост между Турция и Брюксел, за да се изплащат милиардите евро, отпуснати за съвместната охрана на границата", припомни за сетен път Борисов.

В Айтос лидерът на ГЕРБ се срещна с кмета на града Васил Едрев. Двамата посетиха обновения парк "Славеева река", който бе ремонтиран с близо 1 650 000 лв по време на управлението на ГЕРБ. Площта на парка е приблизително 381 декара. Там има детски площадки, кътове за отдих, чешми, лятна естрада, зоопарк.

Преди да посети Айтос, Борисов каза, че е в бил в Бургас и Поморие.

"Не ме интересува дали ще има преливания на кадри между партиите. ГЕРБ е яка партия и си имаме достатъчно подготвени кадри. Но те нарушават Конституцията, правят политически проекти под маската на служебен кабинет. Кой ще гласува бюджет, кой ще носи отговорност?!", запита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му, дефакто, живеем в президентска република, а "марионетките на Румен Радев раздават огромния финансов ресурс от олигарсите, които главният прокурор вкара в ареста".

Той подчерта, че като главен секретар на МВР е направил много срещу организираната престъпност, но иска да знае кой и колко е платил да свалят охраната на главния прокурор.

Борисов коментира и актуализацията на бюджета:

"С прискърбие гледам тези неопитни хора, които ще правят актуализация на бюджета. Това е най-важният политически закон. Защото през бюджета се прави политиката на всяка една партия, която и да е тя. В момента те отново гласуват в услуга на Румен Радев. За да може за предизборната кампания да излезе и да каже, че е осигурил парите за пенсионерите. Ами всички останали капиталови разходи?", запита той.

"Добре, че успяхме да преведем парите за пътя от Бургас до Слънчев бряг, защото сигурно щяха да спрат изграждането му, както направиха с АМ "Хемус". До 2 месеца пътят ще бъде асфалтиран. Целият трафик от АМ "Тракия" за Слънчев бряг и Варна ще минава оттук и няма да натоварва Бургас. ГЕРБ ще се запомни с направеното в страната. В Бургас сме санирали 185 блока. Колко блока е санирал Румен Радев? Нула! Бургазлии знаят кой е направил зала "Арена Бургас", колкото и новата власт да саботира пускането й в експлоатация. Отделихме и 10 милиона за санирането и ремонт и на болницата", изреди бившият премиер.