Австрийците искат да се върнем 3 години назад - така, както беше при Бойко Борисов - с нулева миграция, тогава няма да има проблем за Шенген. Това коментира лидерът на ГЕРБ пред журналисти на откриване на нова детска градина в Раковски.

"Това, което вие считахте, че е лесно изпълнимо, не ви струва труд и дипломация, не ви струва нерви и България имаше нулева миграция. В момента австрийците това казват - България да се върне три години назад - така, както беше при Борисов, и тогава няма проблем с Шенген. Това ви казват австрийците на прост език. И много правилно казват - след като българите разградиха границата три години след Борисов и на власт дойдоха аматьори вътрешни министри, ако обичате, взимайте си ги мигрантите, които пускате да идват в Австрия, подчерта Борисов.

И добави, че няма полезен ход, ако не се седне да се работи - дипломацията, законите, границата. Просто трябва да върнем времето преди промяната, каза още лидерът на ГЕРБ.

Пред журналистите той коментира Бюджет 2024, като обяви, че за култура ще бъдат отпуснати още 60 и няколко милиона.

"Не можем да допуснем нашите културни дейци, нашите артисти да се бутат с полицията. Това е грозна работа, каза Борисов по повод протеста на културните дейци с искане за увеличение на средствата в бюджета за догодина.

Има много неща в бюджета, които са ни притеснявали. Има много неща, които коригирахме. Много неща, които отстояхме - едно от тях са общините, отбеляза Борисов.

По думите му са направени и отстъпки от страна на ГЕРБ, за да се получи нещо, което удовлетворява максимално партиите, които ще гласуват "за" бюджета - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Попитан за протестите относно парите в бюджета за различните сектори, Борисов отговори така:

"Ще си платим горчиво цената за тези 3 години безвремие. Помните ли нулевите дефицити, помните ли бюджетните излишъци? Разбира се, че ще има протести, разбира се, че ще има недоволни. Дългът отиде в небесата - това си го причинихме ние. Помните ли колко пъти ви казах, че магистралите ще станат тройно по-скъпи, след като 3 години нищо не правят? Предупреждавах ви, ще платим цената горчиво, трудно, тегаво".

Борисов подчерта, че ще съобщи какво е договорено по бюджета утре, но заедно с Кирил Петков, Йордан Цонев и представителите на другите сили, които ще подкрепят бюджета.

Относно демонтирането на Паметника на Съветската армия бившият премиер посочи, че има друго виждане за историята.

"Има си кмет, има си областен управител. Аз, когато мавзолея бутнаха, когато паметници бутат, когато дворци бутат, когато палят паметници на културата, имам друго виждане за историята... Трябва хората да имат възможност и лошото да го виждат. Защото минава време, от младото поколение сега никой не си спомня мракобесната Държавна сигурност. Какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, шеф на Военно контраразузнаване", коментира бившият премиер и продължи:

"Затова, като има такъв паметник, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази армия вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация или цялата най-напредничава част от българското общество, включително и кметове".

По думите му хората, децата трябва да знаят чии роднини, баби, дядовци, родители са го правили.

Всички общини и кметове изпратиха своите проекти при ясни критерии и таван, добави Борисов. Той посочи, че сумите се отпускат поименно за всяка община и не могат да се пренасочат.

Борисов коментира още, че разговаря с експерти относно предложението на ПП-ДБ обществените поръчки в здравеопазването да се правят от НЗОК, а не от министъра на здравеопазването.