Идеята Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан и разрушен, даден им е срок до петък. Това обяви пред журналисти депутатът от БСП Георги Свиленски, който по-рано пострада в опит да премине загражденията около монумента.

"Днес неочаквано в 5 часа сутринта беше монтиран кран, който да предприеме действия по демонтирането на Паметника на Съветската армия. Към 11 часа отидохме на мястото на събитието и искахме разговор с представител на Областната управа. При разговора със заместник областния управител, негов служител се засили от няколко метра върху оградата, която се стовари върху мен и ме нарани, прорязвайки ми ръката. Но това е малкият проблем. Големият проблем е, че този кран е незаконен, няма никакви сертификати и регистрации в Националната агенция по метрология и технически надзор", коментира Свиленски.

Народният представител посочи, че служителите не са предоставили никакви документи за дейността, която извършват, на мястото нямало информационни табели, а самите работници са били без каски, въжета и каквито и да било обезопасяващи средства.

"Сезирали сме Градския съд, Административния съд и прокуратурата за тези самоуправства. Сега отиваме при министър-председателя, от когото ще изискаме незабавно да извика областния управител и да спрат всякакви безумства, които се извършват в центъра на София", каза още Свиленски, цитиран от пресцентъра на БСП.

"Ние сме против махането, събарянето, оскверняването на каквито и да е паметници - това е паметта на България", категоричен бе социалистът.

"Тъй като разбирам, че Борисов днес е казал, че не подкрепя демонтирането на паметника, искам да му напомня, че и областният управител, и кметът на София, и неговото мнозинство в Общинския съвет взеха това решение. Областният управител е такъв, благодарение на неговите гласове в пленарна зала и когато бъде нарязан паметникът, Борисов да обясни как с неговите гласове е предотвратил това. Сега говори, че е против, но е против пред медиите, а вътре, в зала, гласува "за" това", коментира народният представител думите на лидера на ГЕРБ.

Малко по-късно, след срещата с премиера, Свиленски обяви, че Николай Денков не е  знаел за какво става въпрос, за какво са дошли, както и че днес се събаря паметникът.

Не знаеше, че има 350 жандармеристи около него. Тепърва ще търси областната управителка, за да го информира за документите, посочи Свиленски.

По думите му Денков не е поел ангажимент за монумента, тъй като "той мисли, че това е правилно".

Свиленски подчерта, че от БСП са настояли пред министър-председателя да бъдат преустановени всякакви действия по демонтажа на монумента. 

Той отново изрази опасение, че скулптурите на паметника ще бъдат нарязани, а щетите по тях след това ще бъдат невъзстановими. Според него е невъзможно да бъдат експонирани в Музея на социалистическото изкуство в София, тъй като там няма достатъчно място.

Ще продължим нашата борба за запазването му, призоваваме всички български граждани да излязат на протест, каза още Свиленски на излизане от Министерския съвет.

Колегата му Борислав Гуцанов подчерта, че такива паметници има във Виена и Берлин, които никой не демонтира.