От партия ГЕРБ смятат, че увеличаването на пенсиите е предприето с цел президентът Румен Радев да спечели втори мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на скандалите с приемането на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

"Актуализацията на бюджета се прави предизборно и в изгода на президента Румен Радев", заяви Борисов, като прогнозира свръхдефицит, ако бъдат одобрени всички предложения за увеличения на пенсиите, съобщи БНР.

"Всичко е подчинено Радев да стане президент" - този извод направи Борисов, а дилемата, по думите му е - или нов дълг, или по-високи данъци. "Това прави Радев в момента, самоубива следващо редовно правителство. Ние в момента вървим като хазартен играч, защото изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка, ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тези млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци", посочи лидерът на ГЕРБ и отправи три призива.

Първият към парламента:

"Да седнат и да видят как да вържат чертата на актуализацията на бюджета. И в нея да се вкара само най-неотложното".

Вторият беше към групата на "Има такъв народ":

"Когато другите партии си правим нашите предложения, излиза, че се годяваме. Хайде, да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи".

Третият призив на Борисов е към президента Радев за бързо разпускане на парламента:

"Бързи избори. Редовно правителство, което да си поеме отговорността. Какво е това изнасилване".

А за подкрепеното от ГЕРБ-СДС предложение на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите Борисов обясни: "Защото нашето е 100 и гласувахме за по-близкото до нас. Не е страшно и 200 за 3 месеца да се дават, защото те са краткосрочни."

Според Борисов грешка е да се иска индексиране на пенсиите "защото няма политическа партия, която после това да го промени".

Според разчетите на ГЕРБ, актуализацията на бюджета с предложенията на парламентарните групи, би довела до рязко увеличене на дефицита, от което биха последвали наказателни процедури от ЕК: "И ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза", коментира още Бойко Борисов.

С приетите снощи от парламента промени едновременно беше одобрена актуализация на всички пенсии с по-висок коефициент за година стаж, и добавка от 120 лева към пенсиите за трите месеца до края на годината.

По този повод министърът на финансите Асен Василев предупреди, че парламентът е приел две взаимно изключващи се решения, които не могат да бъдат изпълнени с одобрената бюджетна рамка.

Днес НС продължи обсъждането на казуса, но без са стигне до окончателно решение.