Правителството ще отпусне 600 000 лева, с които Рилският манастир да продължи реконструкцията си и да се разплати със служителите си.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който посети Светата обител, след като днес стана ясно, че манастирът е пред фалит, тъй като Светият синод не е изплатил субсидията му.

Средствата ще бъдат гласувани още утре на заседанието на Министерския съвет, обеща премиерът.

"На практика взехме решение, колкото е имало и миналата година, извън заплатите, които сме дали на Синода - толкова да се дадат и сега. Парите ще бъдат отпуснати директно през Министерство на финансите - те ще са за реконструкция и да се разплати с хората", обясни Борисов.

Той посочи, че с игумена е разговаряно и решено да се отпуснат отделно още 1,3 милиона лева за пречиствателна станция. "Отпадните води да се пречистват, преди да попаднат в реката", каза Борисов и благослови: "Другото е здраве с Божията помощ".

Премиерът похвали новия път, по който е стигнал до манастира и който правителството изгради преди 2 години. "Прекрасен е новият път, изграден до там. Фантастичен и продължава да е фантастичен, беше целият с дупки. Не съм видял свлачище, но ще спра да го видя. Ако някъде са паднали скали, защото навремето са строили некачествено и са правили откосите не както трябва, не по моя вина, а по комунистическо време, ще ремонтирам и това", каза той.

А всичко това: "За да може Господ да ни помага, както по Великден не затворихме църквите", обясни Борисов. 

Снимка: БТА

В заключение добави, че Министерски съвет ще отпусне пари и за другите два манастира - Троянския и Бачковския, които са останали без субсидия, тъй като "очевидно Светият Синод е раздал парите само за заплати". Ще се изгради и нова църква в Пловдив. 

Борисов си тръгна на път за свлачището по пътя към София и се извини на игумена, "ако безпокойствието е било повече".