В ГЕРБ не са уведомени от ПП-ДБ и от финансовия министър за това, че страната се готви да изтегли нов външен дълг до края на годината, заявиха лидерът на партията Бойко Борисов и депутатката от бюджетната комисия в НС Теменужка Петкова в Търговище. И подчертаха, че са го научили от изявлението на финансовия министър Асен Василев.  

"Ние, като некоалиция, до този момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз. Когато Василев говори вчера, че има по-малка събираемост, защо пестеливо не казва вследствие на кои правителства това се е случило?", попита Борисов пред пълната зала на театъра в града, където участва в представянето на кандидатите на ГЕРБ за местната власт. Тук за нов мандат се бори кметът д-р Дарин Димитров.

Теменужка Петкова потвърди, че и тя, като член на бюджетната комисия в парламента, не е уведомена за намерението на МФ да теглим нов заем. Бившата министърка на енергетиката в кабинета на ГЕРБ напомни в какво състояние е бил бюджетът на България, когато Борисов е бил премиер и колко много е дадено на общините.

"Причината е състоянието на бюджета и една от основните причини да се тегли този дълг, е, че има неизпълнение на приходите от ДДС и Митници. Когато управлявахме ние, бюджетът на България винаги беше на излишък. А сега влизаме от дълг в дълг и тръпнем с още колко ще задлъжнеем до края на тази година. Интересно е да се проследи кой е виновен за това бюджетът на България да бъде на дефицит.", добави Петкова. "Това още веднъж ни показва, че на 29 октомври трябва да излезем и гласуваме", призова тя.

Борисов пък отговори на Кирил Петков за "златния хит".

"Тук се обръщам към моя приятел Кирил Петков - защо съм мнителен към тях? Защото от три години не сме в управлението, не сме имали шеф на НАП, на митници и някои от това правителство са виновни. И понеже Кирил Петков знам, че ме гледа, хубави шегички между нас, за кой хит какъв бил, но защо не се посочват виновните, но защо не посочват виновните за това. И ДБ не го коментират, е въпрос към тях", категоричен беше Борисов. "Важно е да се строим, но не пред стая, а под един флаг да се строим", репликира той съпредседателя на ПП.

Снимка: ГЕРБ

"Мога да ви обещая само, че ще продължим да се грижим за Търговище, имаме прекрасна листа, за радост и много жени имаме в листата, това е също голям напредък в този регион. Да молим нашия си господ, мюсюлманите - техния, защото е изключително важно конфликтът в Газа да приключи бързо. Иначе на фона на нарастващ COVID, прекомерен дефицит, нищо хубаво няма да се случи. Ако сме единни като нация, поне можем да минем по-леко", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Много ме стоплиха думите на кмета, че етническата толерантност я има и се уважавате. Ние сме партия на всички български граждани, но в този регион етническата толерантност е изключително важна. Ние помним Възродителния процес, гледахме на границата на Косово и Сърбия, гледаме сблъсъка между Израел и Палестина, най-лошия сблъсък - на религии", заяви Борисов. И посочи, че в тази ситуация, плюс войната в Украйна, "е изключително важно разбирателството между българските партии, не само етническата толерантност".

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Борисов прогнозира, че кризата в Близкия Изток "задължително ще повлече цената на петрола, особено ако се стигне до война там.

"Между Палестина и Израел е едно, но вече като гледам как се дислоцират по границата войските, този път и обективно ще се вдигнат горивата. Казвам обективно, защото три години имахме едни от най-високите цени на дизел и бензин необективно", направи сравнение с цените у нас лидерът на ГЕРБ. Предупреди също, че инфлацията още ще се вдигне.

Борисов посочи, че регионът на Търговище не може да се развие без "Хемус", обеща пак ще я направят, но предупреди, че този път магистралата ще е два пъти по-скъпа. "Ей това си причинихме, за съжаление, продължаваме като държава да си го причиняваме", обобщи той.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Борисов коментира и обещанието на премиера Николай Денков вчера в Пловдив за околовръстното в града, което се ремонтира на етапи. "Само че след ротацията Денков няма да е премиер. Пловдив ще остане без околовръстно", вметна той на шега. И отново заяви, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов с право му се подиграва, че сутрин говори едно в парламента, а вечер друго пред актива.

"Повярвайте ми, и на мен, и на Кирил Петков не ни е лесно и наистина е прав лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов да се подиграва", призна Борисов.

"Не се ли строим заедно /б.р. - партиите в НС/, влизаме в дългова спирала, не могат да се вземат тежките решения, забравяме за Шенген, за еврозона. Не е важно къде, по-важно е под един флаг да се строим в името на България", призова той партиите.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

Теменужка Петкова отбеляза, че преди две години опонентите им не успяха да изчегъртат ГЕРБ, защото партията е силна в местната власт.

"Един от отличните кметове на ГЕРБ е кметът на Търговище, д-р Дарин Димитров, който успя да промени облика на община Търговище. Имаме амбиция да променим облика и в останалите общини", посочи Петкова.

Досегашният кмет и кандидат за нов мандат Дарин Димитров отчете направеното за региона в неговия мандат - построени булеварди, реновирани два парка, спортни площадки, строи се нова детска градина и обобщи: "Хората се събудиха, гражданското общество стана активно". 

"Листата на ГЕРБ е пълна с турски имена, ние сме заедно, обичаме се. ГЕРБ е партия на всички нас, и на мюсюлмани, и на християни", каза кметът на Търговище по време на представянето на останалите кандидати за кметове на общини в региона. Васил Богословов е кандидатът на ГЕРБ за Антоново, Мустафа Ахмедов за Омуртаг, в Опака е Сергей Антонов, а в Попово - Ивайло Венков, зад когото застават и много други политически сили.

"Управлението на една община е екипна работа и всеки кмет се нуждае от силен отбор от общински съветници, затова на 29 октомври е важно да дадете своя вот и за общински съветници", заяви д-р Дарин Димитров.

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация