Министър-председателят Бойко Борисов приветства духовниците по случай храмовия празник на манастира "Св. вмчк. Георги Зограф" в Света гора и участва в откриването на южното крило на манастира, чийто ремонт бе подпомогнат от българското правителство, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Премиерът пожела на духовниците здраве, успех и да пазят българския дух и отбеляза, че правителството винаги е подкрепяло и ще продължава да подкрепя Българската православна църква. Борисов подчерта, че през вековете православната вяра е помагала най-много при преодоляването на тежките изпитания пред българите и посочи, че тя ни е съхранила като нация.

Българското правителство отпусна миналата година 940 хиляди лева за пълното възстановяване на южното на манастира "Св. вмчк. Георги Зограф", което изгоряло през 1976 г. и от тогава до сега не е имало възможност да се използва. Борисов каза, че се радва, че го приемат на такъв голям празник и е впечатлен от свършената работа по реставрацията, а духовниците благодариха на него и на правителството за отпуснатите средства.

Бойко Борисов и българската делегация проведоха и среща с духовното ръководство на Света гора в Карея. Протос Христофор поздрави премиера Борисов и подчерта, че е впечатлен от грижите, които кабинетът полага за Зографската света обител и от личните усилия на министър-председателя за възстановяването и изграждането на нови православни храмове.

Правителството, заедно със Софийската митрополия, е подпомогнало също със сумата от 120 хил. лева обновяването на източното крило на Германския манастир "Св. Иван Рилски" - метох на "Св. вмчк. Георги Зограф" в Атон. За периода от 2009 г. до сега са били отпуснати 400 хил. лева за българското неделно училище в Солун, което е към манастира. В него се обучават около 100 деца. Финансиран е и проект "Зографски дигитален архив" в СУ "Св. Климент Охридски" със 100 хил. лева за дигитализиране на паметниците на културата, съхранявани в манастира.

При посещението си в Атон министър-председателят беше заедно с министрите Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Николай Нанков и Боил Банов. Българската делегация беше придружавана от зам.-министъра на външните работи на Гърция Йоанис Аманитидис. Той предаде на българския премиер специални поздрави от министър-председателя Алексис Ципрас. Двамата подчертаха добрите приятелски връзки между българския и гръцкия народ и отличната съвместна работа за успеха на целия регион.