България, Гърция и Румъния трябва да направят всичко възможно Сърбия да стане част от семейството на Европейския съюз, заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в двореца "Виктория" след срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, предаде БТА.

Третата среща между лидерите на четирите страни се проведе в Букурещ, а неин домакин бе румънският премиер Виорика Дънчила. В четиристранния формат участваха също гръцкият премиер Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Борисов добави, че ако някоя държава на Балканите да има проблем, той пряко рефлектира върху всички. По думите му фактът, че срещата продължава да се провежда с участието на четирите държави, е добра новина.

"Целта е да развие инфраструктурата в региона, дигиталната инфраструктура, свързаността, двустранни отношения, както и да повишаването на ръста на икономиките на Балканите. Горд съм с политическия елит на Балканите", подчерта премиерът.

Той подчерта, че въпреки резервите на Франция, Германия ще даде решителен тласък за разширяването на ЕС на Балканите:

"Да, президентът Макрон говори за кохезионната политика, за промени в ЕС, но аз съм убеден, че канцлерът Меркел ще помогне много, за да дръпнат Балканите напред. Защото всички си дават ясна сметка, че Балканите могат да бъдат проспериращо и добро място за живеене и в същото време - с един арест или едно убийство да експлодира или Косово, или Босна и Херцеговина", каза Борисов.

 

Снимка: Фейсбук

"Искам да изразя подкрепа за президента Александър Вучич, който можа да дойде тук, каза от своя страна Виорика Дънчила. - Оценявам активната роля на Сърбия за помирението на Западните Балкани, каза премиерът на Румъния. Искам да го уверя в нашата подкрепа за присъединяването на Сърбия към ЕС. Искам да изразя подкрепа за президента Бойко Борисов за неговата цел за присъединяване на Западните Балкани в ЕС".

Гърция е ключов партньор за Румъния в региона и искаме да насърчим регионалното и двустранното сътрудничество, подчерта  румънският премиер.

"Този формат е добър за диалог и за намиране на начини за сътрудничество. Днес обсъдихме икономическото сътрудничество и проекти, в които могат да участват и четирите държави, и срещата "16 плюс 1" с на страните от Югоизточна Европа и Китай", добави тя.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за изразената подкрепа за присъединяването на Сърбия към ЕС.

"Ще създадем съвместна работна група на транспортните и министрите на регионалното развитие за представяне на срещата "16 плюс 1" през юли в София. Сърбия има увеличен стокообмен и брой на туристите с другите три страни, участници в днешната среща", добави той.

Много съм доволен, че мога да съм тук в Букурещ, каза пък Алексис Ципрас.

"Виждаме, че взаимоотношенията, които стартираха не толкова отдавна между нашите четири държави, тежат на своето място. Ние можем да допринасяме за мир, стабилност и сигурност в региона. Знаем, че Балканите са място, на което е имало много предизвикателства. Регионът е бил изправен пред конфликти и напрежение, но същевременно има голям потенциал, каза Ципрас. Нашата цел е да сме в подкрепа на балканските държави и да допринасяме за развитието на региона", каза още премиерът на Гърция.

"Имаме за цел да развиваме Балканите и да го правим постоянно. Това означава, че трябва да си сътрудничим и да се възползваме от възможностите. Съгласявам се с Бойко Борисов за инициативата за развитие на Западните Балкани към Европа. Днес трябва да изградим европейска визия за развитието на този регион. Гърция винаги е подкрепяла тази цел. Дискусията за присъединяване на Балканите към ЕС започна преди 15 години в Солун и сега през май в София ще продължим по тази тема, посочи Ципрас. Надявам се, че тази среща беше инициирана във Варна, пак в този формат. Тогава Бойко Борисов посочи, че иска Председателството на Съвета на ЕС да е Балканско председателство", припомни Ципрас.

Той оцени българското председателство като изключителен успех.

Държавните и правителствени ръководители на четирите страни обсъдиха развитието на общите инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите, сигурността и стабилността в региона и подкрепата за евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани.Всички участници в срещата изтъкнаха значението на инфраструктурните проекти за развитието на региона.