Премиерът Бойко Борисов участва в представянето на революционния 3D i-Cockpit, произведен в България, който е първият истински триизмерен клъстер в серийното автомобилно производство, внедрен в най-новите коли на "Пежо", съобщиха от правителствената информационна служба.

"Ние сме готови за заводи за автомобили, в момента дори са няколко големите компании, които се колебаят коя да дойде. Аз съм убеден, че с всичко това, което правим, догодина вече ще имаме инвеститор", заяви той на церемонията, по време на която лично тества автомобила.

Снимка: Министерски съвет

"Преди месец открихме в Пловдив завод на "Мерцедес", който произвежда фаровете, мигачите, стоповете, в Димитровград са кабелите, в Русе са дистанционните управления. А сега на най-специалната кола на "Мерцедес", ние сме направили най-важното. Най-интелигентното, най-доброто. Съжалявам, че на фона на всички негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това как всъщност тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози. Много е важно, ние с университетите работим, да се разкриват паралелки за инженерни специалности, които да добавят още инженери в този клъстър", допълни министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

"В четвъртък идват оръжейни компании, имаме среща, за съвместното производство в България. Виждам много добра възможност и в бронираните машини, танковете. Аз съм убеден, че когато дойде президентът Тръмп, защото те бяха много добре информирани колко много инвестиции имат американските компании в България и колко умни са българите... Поемам този ангажимент", каза още Борисов.

Снимка: Министерски съвет

"Темповете, с които се развива автомобилният сектор у нас, са много добри. В началото започнахме да шием седалки, табла, в последствие минахте на най-умното нещо, което може да се направи в един автомобил - електрониката, софтуера и хардуера. Това заявих по време на представянето на революционния 3D i-Cockpit, разработен в България, който имах възможността да тествам. Иновационният софтуер е създаден от българин. Съжалявам, че на фона на всичките негативни новини, които се изливат, българите не могат да се зарадват на това, че тези красиви дизайни се пишат от наши инженери", написа по-късно във Фейсбук Бойко Борисов.

В събитието участва и столичният кмет Йорданка Фандъкова

Снимка: Министерски съвет