Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очаква на четвъртия месец от управлението вече да има резултати във всяко едно министерство, защото народът не чака министрите да се учат на негов гръб. Призова още министъра на отбраната да коригира поведението си по повод вчерашното напрежение между него и партиите от мнозинството заради американските бронирани машини.

"Тагарев е длъжен да се поправи. Кой сложи подписите да се дадат бронептранспортьорите на Украйна? Аз знам че губим избиратели от проруските хора, но това е нещо, което трябва да се каже ясно, към Тагарев се обръщам - кой сложи подписите за ракетите за С-300, за патроните, кой? Знаейки, че това носи щета за избирателите ни. Ясно казахме, че в края на декември ще бъдат подменени бронираните машини със "Страйкър". Само че изчакваме бюджета. Затова казах от кое не съм доволен. Цялата тежест в момента е върху парламента", заяви във Велико Търново лидерът на ГЕРБ, където присъства на представянето на кандидат-кметовете на партията в общините от областта.

Още снимки вижте ТУК>>

Борисов уточни и защо подхваща темата за вчерашния скандал в парламента за американските "Страйкъри", който избухна, след като военният министър Тодор Тагарев настоя депутатите да побързат с одобрението на покупката, а не да чакат да изтече предизборната кампания за местния вот. Остра реакция последва и от Борисов, и от шефа на комисията по отбрана Христо Гаджев, и от Делян Пеевски, който поиска оставката на Тагарев, а дори и от "Продължаваме промяната", след като Радослав Рибарски каза, че парламентът не трябва да бъде пришпорван.

"Вчера уважаемите медии, извадили ми синхрони, всеки си взима по едно изречение и заглавията бяха бомбастични - "трусове в управлението". А всъщност всичко е много по-просто. Аз го гледах г-н Тагарев, който говореше, че всичко е направил той. И ме ядоса", обясни пред кандидатите за местна власт във Великотърновския регион Борисов. Той посочи, че предишното правителство на четворната коалиция не посмя да изпраща помощ на Украйна. "А тайно, скришом, през посредници даваше оръжието на Украйна. Всички го знаеха, защото западната преса го пишеше - че България е най-голям износител на оръжие при Корнелия Нинова, през посредници. Ние винаги сме били честни. И когато сме говорили и за българо-руската дружба, но в момента, в който Путин нападна и стана агресор, ние сме твърдо на страната на Украйна, защото утре всяка една държава може така да бъде нападната", каза Борисов.

Снимка: ГЕРБ

И припомни, че всички важни и тежки решения от три години насам са минали благодарение на паррламента и ГЕРБ, като изреди не само военната помощ за Украйна, но и отпадането на ветото за Северна Македония, а наскоро и решението на зърнената криза, та до споразумението в енергетиката.

"И затова, когато имаме претенции към министрите, те се основават, на това, че ние сме ги назначили. И искаме да работят още по-добре", поясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ добави, че това е негов стил не само към сегашната власт, но винаги, когато е управлявал като премиер. "Аз съм сменил сигурно над 60 министри, все приятели и колеги. Народът не чака да се учиш на негов гръб. Трябва вече да имаме резултати във всяко едно министерство", напомни на кабинета на ПП лидерът на ГЕРБ, като пресметна, че вече минаха няколко месеца и е време за това.

"България изглежда много по-добре в момента за нашите евроатлантически партньори, отколкото при служебните правителства. Това е факт. Неслучайно падна мониторингът на ЕК", допълни коментара си по актуалната политическа ситуация лидерът на ГЕРБ.

"Пари в държавата няма. Гласуваха плана, пътната карта за енергетиката, но тоя път не им дадох да се подпишат, защото не съм уверен докрай, че планът е добър, изпипан, макар че имаха три години, но те, за да покажат, че са по-добри, не го приеха. Благодарение на нас сега го приемат", коментира миньорската криза и блокадите, породени от изпращането от страна на правителството на териториалните планове за въглищните райони в Брюксел.

Снимка: ГЕРБ

"Но какво точно се приема, аз не мога да ви убедя, че е правилно и че е добро, особено като видях фирмите, които наредиха там. Казват, че било грешка, но как се появиха там, по какъв критерий? Но нали са ни партньори, ще си ги траем. Предстои много трудно време, аз не знам Брюксел дали ще се съгласи", изрази песимизъм за споразумението и териториалните планове Борисов.

Той разкритикува некоалиционните партньори за недобра експертиза при подготовката на законодателството. "Закони по 4 пъти ги поправят, поправка на поправката. Няма механизъм, който да ни направи по-силни в тази некоалиция.

Академик Денков полага огромни усилия човекът, но той има 36 депутати", продължи Борисов. И напомни, че когато той е управлявал, е било много по-лесно, защото зад гърба му е имало поне по 100 народни представители.

Снимка: ГЕРБ

"Аз разбирам колко му е трудно, затова диалогът трябва да е ежечасен и ежедневен, по-добро не можем да сглобим. Ние бяхме честни, не те. А, малко спрете с лицемерието!", обърна се към ПП Борисов, като разкритикува партньорите и за кворума, който често се налагало да го осигуряват от ГЕРБ. Даде пример и с вчерашното гласуване на промените в Конституцията. "ГЕРБ стоят там, един болен, един на операция в чужбина. Как ще удържи тая сглобка, тая коалиция, ако те не са до нас? Ние ще паднем, ще заградят трибуната от опозицията, като миналата седмица, и какво става?"ИТН, "Възраждане" и БСП осуетиха гласуването на закона за енергетиката.

"Очаквам от вас за първи път вие да ме разбирате. Вие очаквате от мен твърдостта, която сте виждали 20 г., ГЕРБ да е първи и да определя дневния ред, а в момента хем сме първи, виждате, ама аматьорска работа. Ковидът настъпва пак, дано е леко, дано минем, защото това бяха най-тежките ми дни в живота, в света нямаше медицински протокол, една зараза минава и поразява държави, докторите не знаят какво е", обърна се към залата във Велико Търново Борисов. И призова кандидатите за местна власт да си дадат сметка, че ако ГЕРБ спечели, сега ще стане малко по-леко. 

Борисов призна, че му е много трудно на срещите при кметовете на ГЕРБ от страната, тъй като през целия ден преди това е в пряка комуникация с лидерите на ПП-ДБ за законите и решенията в парламента. 

"Всеки път, преди да дойда, правя медицинска медитация, защото се раздвоявам. Аз започвам да се бъркам, какво остава за другите. Казвам го с ръка на сърцето. Кметовете направиха много. Този мандат, който минава, е празен мандат, защото за един кмет е важно да има не само експертиза, но и финансиране", обобщи Борисов.

Снимка: ГЕРБ

И призна, че е малко сърдит на хората и кметовете от региона, заради това, че са изтърпели да им спрат строежа на магистрала "Хемус".

"Ние никога не сме делили хората от общините от коя партия са. За едно нещо на Търново и региона съм им сърдит - как търпите три години да ви е спряна "Хемус"? Международният път да ви мине през средата на града? Как можахте това да го направите? Вчера викахме регионалния министър с Нанков, ще направя всичко възможно, но заради вашето поведение магистралата ще е около три пъти по-скъпа, заради мълчанието, търпението. Мога да продължа, но много ще ви обидя. Сега щеше да е минала Търново магистралата. Търново-Русе щеше да е на чакъл вече. Три години! Беше около 25 млн. възелът, от Копитово щеше да е минала към Полски тръмбеш, щеше да е на чакъл сега", възкликна Борисов. " Мълчание. не трябваше това да го търпите, не съм ви подстрекавал. Искам да има гражданско съзнание и да има енергия, която да ви прави региона по-хубав", заяви бившият премиер.

Снимка: ГЕРБ

Кметът на болярския град Даниел Панов пък информира Борисов, че представителите на ПП в региона говорят за разруха.

"Говори се в момента, че кметовете на ГЕРБ не работят за населените места", каза Панов и противопостави фактите - инвестиционни проекти за близо 1 милион през мандата, които вече работят. Населението в региона се е увеличило с 1500 души, изградена инфраструктура, мостове, зали и две детски градини през последния мандат, благодарение на правителството на ГЕРБ.

Снимка: ГЕРБ

"Ние, кметовете от ГЕРБ, сме най-близо до хората", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов, който ще се бори за четвърти мандат.

В същото време Панов призна, че "много трудно се работеше с това управление". "Надявам се повече да не работим с това управление. Всички трудности преодоляхме, но благодарение на това, че бяхте плътно зад нас", обърна се към Борисов кметът, който е и председател на НСОРБ, и областен координатор на ГЕРБ в региона.

"В момента не познаваме и лицата, и имената на някои от министрите, включително ни е трудно да стигнем до тях. В момента няма експертност, но се надявам, че всичко това ще се промени след изборите. Ние, които сме били кметове на общини в област Велико Търново, ще надграждаме всичко онова, което сме направили. Имаме планове и експерти, но всяко едно ново управление ще доведе до нова криза и в местната власт. И най-важното, че всички ние, кметовете, си говорим за оцеляване и нека не даваме местната власт на хората, които говорят за разруха. Победа!", завърши Даниел Панов, който представи и кандидат-кметовете на общините във Великотърновска област. На сцената до тях и до Борисов бяха още депутатът и член на националното ръководство на партията Костадин Ангелов, както и евродепутатът Ева Майдел. 

Кандидатите за кмет на ГЕРБ в област Велико Търново и евродепутатът Ева Майдел

Снимка: ГЕРБ

"Нашите опоненти много искат да печелят избори, на всяка цена искат да печелят, но след това виждат, че не могат да прокарат и едно решение. Могат, когато имат лидерството и опита на Бойко Борисов. Затова е нужен този компромис, защото искаме тези средства да стигнат до вас, да направят града ви по-чист и уютен", каза евродепутатката, която е родом от района. 

"Знам, че не е лесно да гледаме грешки и експерименти, и вие го усещате. Не можем да оставим това да се случи и в нашия град, и в нашата област. Нека да направим така, че нашите региони да просперират и аз вярвам, че има само един отбор, който може да допринесе за това и това е отборът на ГЕРБ-СДС, който работи и ще продължава да работи за Велико Търново", каза евродепутатката, която е родом от района. "Желая победа на първи тур, за да може още от ден първи да продължим започнатото", каза още Майдел.

Снимка: ГЕРБ

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация