ЕС трябва да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските граждани, каза на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ във Варна президентът на Турция Реджеп Ердоган след лидерската среща Европейски съюз – Турция. На нея присъстваха българският премиер Бойко Борисов, шефът на ЕК Жан Клод Юнкер и председателят на Съвета на Европа Доналд Туск.

„Нашата кандидатура за ЕС започна през 1963 г., вече сме 2018 г. и все още не сме нищо повече от кандидат за ЕС, въпреки изминалото време. Искаме час по-скоро да направим тази положителна стъпка“, заяви Ердоган.

„Имаме един друг въпрос, от който очакваме обратна връзка от европейските институции и това е либерализирането на визовия режим за нашите граждани. В началото на февруари представихме нашето писмо на ЕС и призовахме за това час по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос. ЕС трябва да направи час по-скоро своята стъпка“, посочи той. Според него това не трябва да се превръща в политически въпрос и турските граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС.

Според турския президент разширяването на ЕС без Турция ще е смъртоносно за Европа.

Според Ердоган друг важен въпрос е борбата с тероризма. Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации, с които страната ни се бори в и извън своите граници. Миналата година унищожихме около 3000 терористи на ДАЕШ. Затова по отношение на такива чувствителни теми като борбата с тероризма не трябва да получаваме неоснователни критики, а очакваме силна подкрепа. Турция уважава основните човешки права и е правова държава, която ги уважава, допълни Ердоган.

Според него това се показва от народа му, който се стече по улиците на 15 юли 2016 г., когато се случи опитът за преврат.

„Страните от ЕС са стратегически партньори от Турция и ще бъде грешка да се изолира Турция от този процес на партньорство. Турция е важен партньор от геостратегическо значение. С Европа има трайни културни, икономически и човешки отношения. Има общи критични точки, за които има общи интереси. Докато ЕС продължава подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение по Кипърския въпрос, защото ЕС подкрепя някои неправомерни действия на някои свои членове“, подчерта той.

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото. „Искам да ви поздравя с найсърдечни чувства. За мен е изключително удоволствие да бъда във Варна по повод на срещата Турция-ЕС. Моят уважаван приятел г-н Борисов ме покани, за което му благодаря. Преди срещата осъществихме ползотворна среща на четири очи. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“, заяви Ердоган.

По думите му Туск и Юнкер са споменали, че трябва да работят повече в сравнение с миналото.

„Все още не сме нищо повече освен кандидат за член на ЕС. В последните срещи с ЕС обсъдихме стъпките, които трябва да се предприемат, за да се подобрят отношенията между Турция и ЕС. Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма и бежанците. В момента само от Сирия има 3 млн. бежанци, като добавим и Ирак броят достига до 4 млн. Ангажиментът на ЕС е за 3 млрд. евро. 1,8 млрд. евро получихме към настоящия момент. За сирийците в нашата страна ще бъдем много улеснени, ако получим тази помощ, каза Ердоган.