Министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Двамата разговаряха в рамките на 73-ата сесия на ООН в САЩ, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов и Ердоган оцениха високо положителното икономическо активизиране на отношенията между двете страни в областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

По време на срещата българският премиер подчерта, че Турция остава освен наш непосредствен съсед, и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма.

Снимка: Министерски съвет

От своя страна Ердоган изрази благодарност към Борисов за провеждането на срещата на върха между ЕС и Турция във Варна на 26 март. По думите на турския президент срещата във Варна дава положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

Българският министър-председател подчерта важността на споразумението между ЕС и Турция за всички европейски държави и посочи, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията.