Във всички случаи в Русия има метеж, гражданска война. Службите да следят процесите в Русия, това е изключително опасно, защото въоръжени, професионалисти, убийци са само на 500 км от нас. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на национално съвещание във Велико Търново с участието на общински кметове, областни координатори, депутати и Изпълнителната комисия на партията.

Борисов изтъкна, че преди войната ГЕРБ са водили най-балансираната политика между Изтока и Запада, защото "българите не обичат войната". В момента, в който Руската федерация се превърна в Путинов режим, ние имаме само едно място и то е на страната на евроатлантическата общност и демокрацията.

"Не можем да подкрепим агресията. Режимът на Путин и частните армии убиват украинските граждани, това е чудовищно", подчерта Борисов.

"Що е то частна армия която напада и убива украински граждани, едновременно с руската армия. Когато това стана факт, нашата партия постави украинското знаме в централа и стои до ден днешен. Колко повече беше рисковано това, защото проруските сили възмажаха, ние още по силно затвърждавахме нашето членство в Европа", заяви Борисов.

Той призова външният министър, министъра на отбраната, службите да следят внимателно процесите в момента в Русия и в Украйна.

"Във всички случаи това е гражданска война, във всички случаи, това е метеж, във всички случаи това е изключително опасно. Тези само на 400-500 километра от нас въоражени, професионалисти, убийци, дори след свършването на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки. И затова нашето МВР, нашите служби трябва да бъдат изключително професионални", каза Бойко Борисов.

Борисов се обърна към Мария Габриел и я призова да не позволява да има посредници при търговията с оръжия, защото така се генерира голяма корупция.

"От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия за Украйна. Колко милиона снаряди и оръжия са изнесени там? Цената от завода до Украйна е на 100% завишена, най-ниската е 20% комисионна, средната е 40. Предложихме директно да се дава от завода на Украйна. През тези години имаше много богати посредници", заяви Борисов. И допълни, че откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не е е случило в нито един град и в държавата и това е безспорен факт.

"Имаме декларация между Габриел и Денков и я спазваме. Назначиха си министрите и зам.-министрите без да ни питат. Надолу поголовно подменят всичко, без това да е описано в декларацията. И ни поставят 7 нови условия, защо? Или сядаме и подписваме коалиционно споразумение с описано всяко едно нещо, другото е сърдитко Петко", коментира той.

По темата за условията на ПП Борисов заяви, че те си назначават министрите, зам. министрите, без изобщо да ни питат. Но те си ги назначават, защото химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всички, без това никъде да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Ами да си направим спарзумение като в Германия - няколко стотин страници.

Борисов възмутено разказа за разговор с министъра на спорта Димитър Илиев от ПП, който признал, че обещал на дипломната си ръководителка да я назначи за заместник.

Очаква се ГЕРБ да съобщят решението си по поставените вчера въпроси от ПП-ДБ..