Премиерът Бойко Борисов посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското с. Маноле. Заедно с него на могилата Мал тепе бяха финансовият министър Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов и и областният управител на Пловдив Здравко Димитров, съобщи пресслужбата на правителството.

Снимка: Министерски съвет

През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

"Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги", заяви Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти.

"Такова чудо няма. Как са го строили, как са го насипвали? Ние с камиони не можем да изнесем пръстта, а те са го правили на ръка", възхити се премиерът, след като изкачи 13-метрова стръмна отсечка до връха на могилата, под която има 20-метрова урва. - "Внимавайте някой да не падне", заинтересува се той за сигурността на журналистите.

Снимка: Министерски съвет

 "Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа", изтъкна още Кисьов.

"С багери или на ръка копаете", попита го премиерът.

Археологът отговори, че основната изкопна дейност и изнасянето на пръстта се извършва с багери, а разкриването на древните останки става ръчно.

Снимка: Министерски съвет

Откритите досега археологически материали - монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II -III в. сл. Хр.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II -III в. сл. Хр.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

Преди да посети археологическия обект край Маноле Бойко Борисов посети Пловдивската духовна семинария "Св.Св. Кирил и Методий", чиято сграда се ремонтира основно благодарение на отпуснатите от правителството 600 000 лева.

"Радвам се, че се строи здраво", заявил той и акцентира върху значителните средства, предназначени за образователна инфраструктура.

"За нас образованието е основен приоритет, включително духовното", добави Борисов пред пловдивския митрополит Николай.

Снимка: Министерски съвет

Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Сменени са старите покриви, които са били в много тежко състояние. Сменена е и отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. Учебните помещения са в процес на подготовка за започването на нормален учебен процес, стана ясно още по време на срещата на премиера и владиката.

Докато беше в града, Бойко Борисов присъства и на официалното подновяване на строителството на стадион "Христо Ботев". Реконструкцията на стадиона започна през 2013 год. и трябваше да приключи за две години. Проектът беше замразен през 2014 год. след фалита на КТБ. Концесята на стадиона, която изтече през 2018 год., бе предоговорена с община Пловдив и удължена с още 2 години. Обектът е с Акт 10, с вдигнати на груб строеж южна и източна трибуна. До момента в съоръжението са инвестирани 10 млн.лв. По план стадионът трябва да е най-модерният в страната, отговарящ на четвърта категория по европейските стандрарти на УЕФА.

Снимка: БТА

Премиерът посочи, че както винаги е помагал за изграждането на спортни съоръжения в Пловдив, пак ще помогне, но след като види, че строителството вече е напреднало и кранът работи. Борисов посочи, че не дели спортните клубове, помага еднакво на футболните клубове в Пловдив. Той призова общинския съвет на футболните клубове концесионната такса да бъде символична - до 1000 лв., а не както сега 60 хил.лв., за да може да бъдат стимулирани.

На церемонията присъстваха министър Красен Кралев, президенътт на БФС Боби Михайлов, кметът на града, областният управител и др. Министър Кралев пожела догодина да бъде прерязана лентата "на новото бижу на България".  

За африканската чума

С благодарност към селските стопани, които не се подведоха по популистките приказки на опозицията, отпуснахме днес 29 млн. лв. за обезщетения срещу африканската чума, заяви междувременно премиерът пред журналисти.

"Виждате, че Сърбия пламна, Северна Македония и Румъния също. Казал съм на стопаните да се изплаща по реални цени и по фактури, на които са продавали месото", допълни той.

Премиерът уточни, че това са други средства, извън тези, които се дават по 300 лв. на домакинство за дезинфекция на дворовете,

"Ако тези 29 млн. лв. не стигнат, ще дадем още", увери Борисов.