"С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса", това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

На него кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Над 2 100 000 пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август м. г. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", припомни Борисов.

Той бе категоричен, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина и доброто функциониране на пенсионната система позволяват днес - във времето на пандемията, пенсионерите, които са сред най-уязвимите, да бъдат активно подкрепяни от правителството.

"През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване", добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Премиерът отбеляза също, че поддържаният нисък дефицит у нас и фактът, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират още осигуряването на средства както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, но и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи като културните дейци, както и за всички общини в България.

Освен това, за новата учебна година правителството отпуска 35 600 000 лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви още Бойко Борисов.

Днес правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас, съобщиха от пресцентъра на МС. Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части - 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

"Ще подкрепим общо 56 000 първолаци и 62 500 осмокласници. Подкрепата е важна за родителите, които ще могат да закупят учебни пособия. Същевременно се борим и с отпадането на деца от образователната система", изтъкна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на заседанието.

Борисов напомни, че правителството е положило сериозни и целенасочени усилия в тази посока, като в резултат в класните стаи са върнати над 50 000 деца, които не са посещавали училище.

"С още над 2 милиона лева подпомагаме изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна, включително и в малките населени места", изтъкна той.

Кабинетът отпусна допълнителни 2 079 673 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на Министерството на образованието и науката. Програмата е за периода 2020-2022 г и общо по нея се предвижда 210 милиона лева - по 70 милиона лева за всяка от трите години.

"Мисля, че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес", заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

1 212 479 лева от одобрените днес средства ще бъдат разходвани за изграждане на филиали към детските градини "Раковина" и "Синчец" в Бургас, както и за реконструиране на съществуващата сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града.

За реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора се предоставят 574 678 лева.

За изграждане на детска градина "Снежанка" в Свиленград са одобрени 215 384 лева.

На общините Малко Търново, Добрич, Ботевград, Казанлък и Гоце Делчев се отпускат общо около 77 000 лева за изготвяне на проекти на пристройки или нови сгради на три детски градини и на две училища. В Гоце Делчев се проектира изграждане на нов учебен блок на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий". В Казанлък ще бъде изграден допълнителен корпус на Профилираната природо математическа гимназия "Никола Обрешков", а в Малко Търново стартира проектирането на пристройка на детска градина "Ален мак" в село Звездец. В Добрич ще бъде изградена нова сграда за детска градина "Слънчице", а в Ботевград ще бъде направено преустройство и пристройка на детска градина "Кокиче".

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим.

Изпълняваме поетия ангажимент и осигуряваме средствата, с които ще подпомогнем с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях музикалните творци на свободна практика у нас в условията на пандемия, съобщи накрая на заседанието Бойко Борисов.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата в размер на 4 267 250 лв. за финансова подкрепа на програми и проекти за подпомагане на индивидуални артисти-изпълнители, упражняващи свободни професии в областта на музикалното изкуство.

Министърът на културата Боил Банов изтъкна, че средствата ще бъдат предоставени чрез Национален фонд "Култура" и за тях ще се кандидатства.

"Няма никакви предварителни списъци. Всички могат да подадат своите документи", отбеляза той.

По думите му отпуснатите от правителството средства са сериозна глътка въздух, която дава възможност на музикантите да продължат да развиват творческа дейност.