Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова министъра на отбраната Тодор Тагарев да "работи и говори отговорно", а "когато излиза пред медиите по такъв случай, да излезе напълно подготвен". Забележката му е свързана с открития край Тюленово дрон с прикрепен към него боеприпас, което по думите му е чувствителна тема, а министърът е трябвало да каже дали машината е руска, украинска или българска.

"Това, че подкрепяме правителството не значи, че някъде, ако не се справят с работата или допуснат грешка, ние само защото ги подкрепяме, ще си мълчим или няма да се поправи това нещо", категоричен бе Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента, който днес заседава извънредно.

Лидерът на ГЕРБ каза и че не е знаел, че дронове се разбиват ежеседмично у нас. Министър Тагарев каза пред журналисти по-конкретно, че "боеприпаси се намират ежеседмично, до момента не сме намирали дронове". 

"Откъде, как защо, това е чувствителна тема. Когато се разбере, да излезе и да го разкаже", настоя бившият премиер.

"Когато министър на отбраната се изказва, той трябва да знае колко са, да ги осветли. Откъде е дошъл - украински, руски, български. Като излизат да говорят, цялото правителство, да се готвят, за съжаление медиите са по-подготвени от тях и след това се налага да се излиза с нови брифинги да се замазват нещата", коментира още Борисов. Според него не е нужно Тагарев, който се ползвал с неговото уважение, да подава оставка.

Случаят с дрона с боеприпас според Борисов напомня на този с кораба "Вера Су".

Днес ресорната комисия в парламента ще изслуша военния министър по темата, обяви отново пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Изслушването ще бъде от 17.30 часа.

Самият Борисов отговори и на други актуални въпроси, извън случая от Тюленово. Относно обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че той стои зад протестите на зърнопроизводителите, които искат да свалят правителството, Борисов изрази надежда, че това е шега. "Като го свалим, ще поканим нея в правителство ли? Тя е: "Добър ден! Бойко Борисов...". Приемам го като шега", заяви лидерът на ГЕРБ.

Относно протеста той уточни, че очаква много по-адекватни мерки от правителството и че обиди и квалификации не са продуктивни. Борисов предлага да се седне на масата със зърнопроизводителите и да се чуят исканията им. "Да се подпомогне сектора, защото има справедливи неща, има и такива, които не могат да станат", добави той.

По отношение на изразеното намерение за обединяване на военното и цивилното разузнаване Борисов заяви, че той лично считал, че те не трябва да се разделят. Идеята лансира преди дни в свое интервю съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

Борисов отново не разкри един от най-често задаваните му въпроси напоследък - кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София.

Относно интервюто пред БНТ на бившия председател на Народното събрание Вежди Рашидов от ГЕРБ, който се оттегли от всички длъжности в политиката, Борисов каза, че той му е приятел и "велик скулптор, направил много". Самият Рашидов обяви, че се чувства "предаден от хора, в чието приятелство е вложил време и емоции".

"Направи грешка. Мога само да съжалявам, че не е в парламента, но решението е правилно", заяви Борисов, като призна, че в други партии подобни грешки не се наказват, но за съжаление в ГЕРБ не било така.