Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който от днес е и депутат, коментира отказа на пленарната зала да подкрепи излъчения от партията му кандидат за парламентарен председател Росен Желязков. Той разви и идеята си парламентът да гласува служебното правителство като редовно, като направи уговорката това да бъде крайният вариант за изход от кризата. "Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено" - цитира Борисов крилатата фраза и даде знак, че партиите вероятно първо ще преговарят за правителство, а след това за парламентарен председател.

"Има парламентарна практика и тя е, че първият получава парламентарния председател", припомни в кулоарите Борисов. 

"Защо да е патова ситуацията? Създават я тези, които не спазват парламентарните традиции. Кой да се срамува, че е победил", заяви Борисов. "Тошко Йорданов стана и им каза "За какво спорите?! Първата партия получава председателя", каза още Борисов, който призова да се обърне внимание на казаното от трибуната към всички партии.

Той определи като неудачен варианта с ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ, както предложи Асен Василев, тъй като в Европейският парламент практиката е председателите да се редуват на две години половина, тоест - карат по половин мандат.

"Трябва да се обсъдят други варианти, ако някой предлага нещо друго. Може и с варианта Вежди Рашидов, но той пак ще е от първата политическа сила", коментира той възможността предишният парламентарен шеф отново да оглави Народното събрание.

"Да се редуваме има смисъл, когато, както е в ЕП, там се редуват на 2,5 години. По същия начин се редуват и в много комисии.", каза Борисов. 

Той посочи и спасителния, последен вариант за излъчване на кабинет в рамките на 49-ия парламент.

"Аз казах, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят. Радев иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам, след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат, и президентът Радев само ги е оставил, а той отива да си президентства", разви идеята си лидерът на ГЕРБ.

Той отбеляза, че в речта на държавния глава чул най-вече да говори за бюджет, за да може после служебното правителство да си харчи.

"Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват? Защото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме Конституцията, те вече не са му подчинени", допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че след прекъсване от няколко парламента сега, когато отново е депутат, му е направило впечатление, че никой не станал в пленарната зала, когато влязъл върховният главнокомандващ Румен Радев, както и че "Възраждане" останали седнали на седалките по време на химна на ЕС - демонстрация, която те правят не за първи път.

"Никой не стана в залата, когато влезе държавният глава. Само аз станах, като дисциплиниран воин.", коментира Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ отчете, че в последните дни проявяват изключително търпение и за разлика от други политически сили ГЕРБ не ги е страх от "Възраждане", защото имат ясни приоритети за управление.

"Най-ценното качество на мъжа е търпението - ако с търпение, толерантност, има вариант. Пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено, и аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси", категоричен е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова всеки да си даде сметка какво ще стане, ако няма правителство. Запитан за поздрава му с Христо Иванов в пленарната зала, Борисов заяви: "Христо Иванов ми е бил вицепремиер, нормално и човешки е да си говорим".

Борисов обобщи, че ако декларациите на политиците от днес са били искрени, то има вариант да се състави правителство. И даде като цяло положителна оценка на случилото се в пленарната зала първия ден и най-вече на политическия тон.

"Всички до един говореха, че България е пред крах, системата просто няма шанс. Доволен съм, че на тази Велика сряда парламентът беше обран, умерен, истински политически парламент. Видяхме много смисъл, много грижа за България, желание за съставяне на правителство или възможност да се състави", коментира още Борисов.