"Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино и пици с кристали, и заря поръчали, с единствената задача да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки 100%, че извършват незаконни действия". Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов относно ареста през пролетта, след като днес беше съобщено, че според официалното становище на съда задържането му е било незаконно.

Той цитира публикации в "Дневник" и "Медиапул" относно решението на съда, като отбеляза, че много уважава тези медии, и благодари на съдиите.

"Тези хора, които са видно корумпирани, са захванали да правят съдебна реформа и да искат техния сатрап да е едноличен господар на КПКОНПИ. Това ме притеснява най-много - с какви хора си имаме работа", категоричен беше Борисов.

По думите му управниците тогава знаели, че действията им са незаконни.

"Разхвърляха всичко, на децата креватите и не намират нищо. И попълвахме протокол за изземване, в който пишеше: "Не открихме нищо". И самите полицаи викат "Извинявайте, трябва да ви отведем, така ни е разподерено". И аз чух как наредиха да ми сложат белезници. Това е партията на промяната", коментира експремиерът и добави: "Те ще дойдат и за вас след това".

Лидерът на ГЕРБ, който в началото на брифинга поздрави Украйна за Деня на независимостта, даде думата на бившият депутат, който се зае да даде данни за разкрита от ГЕРБ схема на ПП с газа.

"България трябваше да купува газ от "Газпром" по 86 евро, само че не купува. Какво се случва - купуваме от една компания WIEE в Румъния, а тя е собственост на "Газпром" Швейцария", заяви Делян Добрев. 

По думите му румънската компания е изцяло собственост на "Газпром", а кабинетът на Петков е купувал газ изцяло от нея юли месец на цена 110 евро.

"Тия 100 евро отиват в румънския "Газпром", оттам отиват в швейцарския, а от швейцарския според нас отиват в едни офшорки на "Продължаваме промяната", затова сме подали сигнал в ДАНС и МВР. По колко отиват там, не знаем. Няма никакво обяснение защо вместо да купуваш от "Газпром" на 86 евро, ще купиш от румънския за 110 евро", обясни Добрев.

Българското общество губи 28%. Ето на това трябва да дадат отговор от "Промяната" - защо купуват газ на 110 евро, а не на 86 евро", коментира още представителят на ГЕРБ.

 По думите му има много голяма връзка връзка между ДБ и служебния кабинет, защото "ДБ е купувала, не е имала намерение да купува, а е купувала газ от "Газпром".

"Фактурите са пред вас - ще видите хоризонталната структура как всичко отива в "Газпром". И забележете периода на тези фактури - от 1 юли до 31 юли. Те бяха на власт до 2 август и са взимали тези комисионни до последния ден. Това е толкова скандално, че не може да е от неопитност и незнание", подчерта бившият депутат.

По думите му по пуснатия сигнал от 10 страници има отговор от ДАНС, че е извършена проверка и материалите са предоставени на Върховната касационна прокуратура. 

"Отговор от МВР вече два месеца нямаме. Днес сме написали писмо и го входирахме до новия министър господин Иван Демерджиев, за да не се окаже, че преписката е прибрана в някое чекмедже и нищо не се прави по нея. Става дума за стотици милиони евро и не за някакъв газ, различен от "Газпром", посочи Добрев. 

След него продължи бившият вицепремиер Томислав Дончев, който представи статистика и прогноза на БНБ.

"За януари-април 2022 година България е станала три пъти по-зависима от Русия по линия на стокообмена си. Големите числа безпощадно показват, че това, което каза преди малко господин Добрев, е правилно", коментира Дончев.

Лидерът на ГЕРБ, който в началото на брифинга поздрави Украйна за Деня на независимостта, призова журналистите да проучат случая с купуването на газ от "Продължаваме промяната".

"Корнелия Нинова казва - аз съм за незабавно подновяване на отношенията с "Газпром", но като вицепремиер и министър на икономиката ги развалиха. Виждате ли логика някаква? Няма", коментира Борисов и продължи с питания за партитата, които са правени в почивни бази на МВР.

"Как нито един журналист не зададе въпрос - какви са тези частни партита? А там са канени хора, които дори не са служители на въпросното ведомство. Това го казва Демерджиев пред bTV и темата се похлупва. Защо не казват кои са тези бази, кои са тези граждани? На 22 август зам.-министър Папукчийски: "Пощите бяха хакнати заради куриерска фирма". Защо никой не пита как се облагодетелства русенската организация на ПП", пита лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че най-изгодното правителство в полза на Русия е това на Кирил Петков.