Анализите на Продължаваме промяната и ДБ се разминаха за печелившата формула за явяването на изборите на 2 октомври, без да късат партньорските си отношения след вота.  Бившият зам.-министър на финансите Андрей Цеков от ПП обясни мотивите за взетото решение - "двете партии имат отчасти покриващ се, но отчасти различаващ се електорален потенциал и в този смисъл електоралната енергия може да бъде мобилизирана по най-добър и най-ефективен начин в името на едно бъдещо реформаторско мнозинство, именно чрез отделно явяване на изборите".

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че тази цел е неосъществима и ако ПП искат да ги подкрепят, трябва сами да дойдат за разговори. Лидерът им Бойко Борисов е късата листа за кандидат за премиер.

Защо ПП отива на изборите самастоятелно

"Продължаваме промяната" не е отблъснала протегната ръка на "Демократична България", а задълбочените анализи са показали, че електоралната енергия може да бъде мобилизирана най-ефективно чрез отделно явяване на изборитеq а каза в студиото на "Денят започва" бившият зам.-министър на финансите Андрей Цеков от ПП.

"ДБ и ПП бяха един изключително добър тандем в предишното управление и те ще продължат да бъдат добър и ефективен тандем в рамките на едно последващо реформаторско мнозинство в рамките на следващия парламент. Решението за изборната стратегия беше взето вчера на национален съвет на ПП, като то почива както на практически, така и на концептуални съображения. Взето е след дълги и задълбочени анализи. Те показваха, че двете партии имат отчасти покриващ се, но отчасти различаващ се електорален потенциал и в този смисъл електоралната енергия може да бъде мобилизирана по най-добър и най-ефективен начин в името на едно бъдещо реформаторско мнозинство, именно чрез отделно явяване на изборите", каза Андрей Цеков пред БНТ.

ПП имаме увереност, че бихме могли да завоюваме първо място в предстоящите избори, дори като самостоятелна партия, каза той.

По думите му това, което е важно в следващия парламент, е да има стабилно парламентарно мнозинство, за да бъдат избегнати последващи спирали от предсрочни избори и политически избори и да бъдат реализирани широкоспектърните реформи.

Легитимността за управление се дава за концепции, концепцията за една променена България е споделена на този етап най-малко от три политически сили, каза Цеков.

Потвърди, че обединение на парламентарни групи е обсъждано като принципна концепция, но е рано да се направят заключения дали това би бил подходът в едни следващ парламент.

ДБ започват мобилизация на десния електорат

След решението на ПП да се яви самостоятелно явяване на изборите от ДБ излязоха с позиция, в която заявяват, че уважават решението на лидерите на партията, но продължават да вярват, че "единствено мащабно обединение на демократичните сили, може да гарантира съставяне на стабилно мнозинство, да защити националния интерес като гарантира евроатлантическия курс на страната, да преведе България през множеството кризи и да осигури стабилно управление".

"Демократична България" вече съсредоточи своите сили и опит върху предизборната кампания с най-важната ни задача да мотивираме всички демократично мислещи хора да излязат на 2 октомври и да дадат своя глас за свободното и неизменно европейско бъдеще на България", се посочва в позицията. Желаем успех на "Продължаваме промяната" в предстоящите избори, се казва още в позицията на ДБ.

Кои ще са партньорите на ГЕРБ след вота

Трите политически формации - ПП, ДБ и БСП, няма да имат повече от 100 депутати заедно в новия парламент. Ако ПП искат да подкрепят ГЕРБ трябва сами да дойдат за разговори, заяви пред NOVA Тома Биков от ГЕРБ в отговор на въпрос кого вижда като партньор партията му след изборите.

"Не знам защо говорят тези смешни неща, че се борят за 121 депутати. Затова ние не броим депутатите. Нашата цел сме я обявили още преди два месеца. Ние и тогава, и сега, и след изборите ще кажем едно и също - България в тази сложна и тежка ситуация има нужда от антикризисно управление, от проевропейско управление, стабилизация на политическата система и излъчване на правителство в рамките на 48-ото НС. От партиите, които се чувстват проевропейски", подчерта той.

По думите му, ако ПП се смятат за проевропейска формация би трябвало поне да са склонни поне на разговори.

"Иначе ние нямаме абсолютно никакво желание да управляване заедно с ПП. Смятам, че разговор трябва да се води с всеки, включително с партии - едни ще са в опозиция, други ще са в управлението, но политическият диалог трябва да бъде възстановен в неговия нормален вид".

"Имаме достатъчно варианти за премиер и на този етап не бива да изключваме нито един от тях. Г-н Борисов е бил вече три пъти премиер и естествено той би трябвало да бъде в "късата листа", категоричен е Биков.