Министър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл, съобщи пресслужбата на кабинета.

Мичъл високо е оценил лидерството на българския премиер и на Българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани. Той е подчертал активната работа за евроатлантическата перспектива на тези държави и за реализация на свързаността помежду им и със съседните европейски страни.

"САЩ напълно подкрепят всички Ваши инициативи в региона", е посочил Уес Мичъл.

Бил е обсъден напредъкът на всяка една от шестте страни, както и предизвикателствата в преговорите между Скопие и Атина и отношенията между Прищина и Белград. Министър-председателят Борисов е изтъкнал необходимостта част от проблемите между западнобалканските страни да бъдат решени още преди срещата на върха на 17 май в София, за да може на нея да се постигне договореност за реализацията на конкретни проекти.

Помощник-държавният секретар на САЩ е откроил също усилията на България за достигане на 2 процента бюджет за отбрана и е посочил страната ни като пример за други членки на НАТО.

"България успя да изработи надежден план за достигане на този процент, приветстван от Алианса, и се дава за пример на страните, които все още не са съумели да изготвят своите планове", е посочил Мичъл.

През следващите седмици се планира посещение в България на помощник-държавния секретар на САЩ.