Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на Сърбия Александър Вучич в Мостар, Босна и Херцеговина, където ще участва в Международния икономически панаир.

"Благодаря на домакините за поканата. Президентът Вучич полага огромни усилия, като човек от Балканите, познавам сърбите и знам колко му е трудно, знам колко усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира. Истински се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са много пресни“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

„В общи линии настроението не е много оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, преди няколко месеца не беше така. Нека да съм песимист, нека ме упрекнат в това. Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, към нашите братя хървати, сърби, целия регион от Гърция до Румъния, Хърватия, Словения, тези, които са на Балканите – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Не бива да бъдем егоисти, нито една от държавите на Балканите, и да си мислим, че даден конфликт ще подмине някоя от нас. Мостар е хубаво място да се кажат тези неща“, коментира Бойко Борисов.

Той подчерта, че проявата на егоизъм на Балканите ще има последици само за държавите и народите в региона.

„Обръщам се към всички лидери на Балканите - да проявим разум, последствията ще са само за нас, за никой друг. Има геостратегически интерес. Нашата майка е Европа. Убеден съм, слушайки колегите в Европа, че те искат мир и просперитет на Балканите, около това да се обединим. Още веднъж поздравявам Вучич за здравата енергия и се надявам така да продължи и занапред, защото не винаги в Европа това, което искаш, става веднага, или понякога става по-бавно“, каза още премиерът.

Той уточни, че срещата ЕС-Западните Балкани ще се проведе на 16-17 май.

"Убеден съм, че ще намерим начини, така че президентът Тачи да участва, въпреки че има няколко държави, които не са признали Косово и неофициално чувам, че биха отказали да участват в такава среща. Например с Мариано Рахой се разбрахме, че той е на двудневно посещение от предишния ден, така че с всички ще намерим някакъв начин да не проваляме Съвета. Той е жизненоважен за всички и съм оптимист за провеждането му“, обясни Борисов.

На свой ред Вучич беше категоричен, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци.

"Ще се боря за стабилност, няма да спя", каза президентът и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.