"Както с бедствията и авариите, щом има проблем, веднага реагираме, за да няма риск, така и с пандемията майсторски предотвратяваме опасностите. Затова и България има най-добрите параметри". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което бяха отпуснати 5,76 милиона лева на общини за преодоляване на последици от бедствия и за ремонт на улици.

Премиерът сравни настоящата ситуация по отношение на COVID-19 в България със случващото се в други европейски страни и въведените там строги мерки. "И вместо да се радваме, сега ще си търсим начин, по който да избухне пак пандемията и да затворим всичко, както и в другите държави. Трябва ли да го направим?", попита реторично министър-председателят. Борисов отбеляза, че разбира затрудненията на ресторантьорския и хотелиерския бизнеси. "Разбираме ги и тях, затова и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на икономиката разработиха толкова мерки за подкрепа за близо 2 млрд. лева", напомни премиерът. Борисов добави, че заедно с помощта за пенсионерите разходите нарастват на около 3 млрд. лв.

"Това не е нагласата на целия туристически бранш", отбеляза от своя страна кметът на Банско Иван Кадев и добави: "голямата част разбират мерките у нас и ги приемат. Защото е много тънка границата между живота и здравето на хората и бизнесът. И благодарят за мерките, които правителството прилага".

В рамките на заседанието кметът на Банско изрази признателност за отпуснатите на общината средства днес. На заседанието на правителството бяха одобрени 4,296 милиона лева на общините Банско, Благоевград, Сапарева баня и Априлци за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. А останалите 1,47 милиона лева от общата сума 5,76 млн. лв. Министерският съвет отпусна по бюджета на община Добрич за основен ремонт на ул. "Генерал-майор Стефан Попов" и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци от уличната мрежа в града.

Община Банско получава 1 339 951 лв. за укрепване дъното на река Глазне, минаваща през град Банско, южно от моста на ул. "Найден Геров". "Глазне е планинска, силна, буйна река, която през годините ни създаваше много проблеми. За нас е важно да укрепим дъното, да я почистим, за да сме спокойни, че когато се съберат двете реки - Бъндеришка и Демянишка, градът ще остане спокоен и сигурен", заяви кметът на Банско Иван Кадев.

Други 1 746 261 лв. се отпускат за Благоевград за укрепване на активни срутища на откосите на Депо за твърди битови отпадъци в с. Бело поле. "Винаги е добре, когато една община се обърне към правителството и то реагира адекватно и бързо, за да помогне за един такъв наистина голям проблем", отбеляза кметът на Благоевград Румен Томов пред министър-председателя Бойко Борисов. Томов добави, че помощта е изключително ценна и навременна, тъй като само преди две седмици общината е имала проблем със срутище.

Със 728 782 лв., отпуснати по бюджета на Сапарева баня, ще се извърши възстановяване и реконструкция на път, ще се изгради отводнителна система и пътни съоръжения на местния път, свързващ манастир "Покров на Пресвета Богородица" със с. Ресилово. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза значимостта на реконструкцията на пътя, свързващ манастира, който е един от най-посещаваните и в него пристигат поклонници от цяла България.

Сестрите Мария и Пелагия от Светата обител изтъкнаха, че манастирът се намира на северния скат на Рила и по тази причина от планината се стичат много подпочвени води.

"Пътят е към една светиня, многократно кметът поставя въпроса. Така се върши нещо важно за региона. А аз Ви благодаря за тази изключителна дейност, която вършите за българския народ, религията е много важна", обърна се министър-председателят Бойко Борисов към сестрите от "Покров на Пресвета Богородица".

В рамките на правителственото заседание бяха отпуснати 481 519 лв. на община Априлци, от които: 255 880 лв. за почистване на р. Острешка и р. Видима в границите на общината, 142 849 лв. - за укрепване на тротоарните конзоли на моста на р. Острешка на ул. "Топола" и 82 790 лв. - за изграждане на подпорна стена.

"Крайно наложително е да почистим коритата на двете реки, средствата, които правителството отпуска, са абсолютно навременни", категоричен бе кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Правителството отпусна също по бюджета на община Добрич 1,47 млн. лв. Средствата са за основен ремонт на ул. "Генерал-майор Стефан Попов" и на още няколко натоварени и интензивно използвани участъци в града. Целта на ремонтните дейности е да се отстрани компрометираната пътна настилка, да се подобрят условията за движението на автомобилите, което ще ограничи и предпоставките за пътно-транспортни произшествия.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че в Добрич е свършена много работа по важните инфраструктурни проекти - основните булеварди са реновирани, водният цикъл също е приключен. "Добрич беше градът с най-голямата загуба на вода. 87% от водата от водопроводите изчиташе, а хората и институциите плащаха за 100-те процента", изтъкна премиерът Борисов.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов благодари на министър-председателя и за одобрените проекти на стойност над 2,6 млн. лв. за строеж на нови корпуси на две съществуващи детски градини в града.