Премиерът Бойко Борисов провери строителството на пътя Видин-Ботевград. Поредната инспекция отново беше предавана на живо в официалния му профил във Фейсбук.

Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и нейният заместник Николай Нанков.

Към тях се присъедини Росица Кирова от гражданското сдружение "Единни за Видин". Тя беше координаторка на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" за Видин, но бе уволнена през септември миналата година, след като се появи снимка от среща с премиера, на която обсъждала с него бъдещето на пътя Видин-Монтана.

"Те затова те изгониха. Ние сме готови да те сложим водач на листа, така че да контролираш от парламента това, което правят", обърна се към нея Борисов по повод парламентарните избори.

Снимката, заради която Кирова беше отстранена от партията на Трифонов

Снимка: официален профил Бойко Борисов

Аврамова уточни, че се намират на пътен възел "Бела" - в края на 46-ти км - на втория участък от пътя.

"В момента се извършват подготвителни дейности и се трасира участъкът. Има два пътни възела, които ще бъдат изградени. Ще има и един мост. Сега ще има магистрала, не само път", отбеляза регионалният министър, която уточни, че близо 30 километра е трасето между Видин и пътния възел "Макреш".

Изграждането му навлиза в следващ етап и вече се работи по цялата дължина на отсечката, като участъкът трябва да е готов в края на 2023 г.

"Ние го строиме, но то не става с боички да го нарисуваме, ако е било лесно, да са го направили другите, нали така? От опит знам - щом влязат багери, година и половина след това пътя е готов", коментира Борисов.

Той отбеляза, че изграждането на тунел под прохода "Петрохан" ще бъде включено като български проект по инициативата "Три морета", тъй като линията Юг-Север се оказа най-натовареният път за излизане от Азия към Европа. 

"Това е другото, което сме казали публично-частно партньорство, това се оказа най-натоварения път за излизане от Азия към Европа, така че с проектите сме доста напред", подчерта премиерът.

След това той посети Димово и пред кмета обеща съвсем скоро тировете да не минават през града.

"Първо ходим по кал, после по чакъл, накрая по асфалт", обобщи Борисов.