Трябва да бъде сложен край на политическото безвремие в България и ние от ГЕРБ-СДС сме твърдо решени да предложим експерти, които да могат да изведат България от кризите. Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей. 

Борисов е запознал еврокомисаря с усилията на ГЕРБ за формирането на стабилно редовно правителство, а двамата са обсъдили и проблемите в отношенията между България и Република Северна Македония.

По думите на лидера на ГЕРБ, България е изпълнила своя дълг "да подкрепи европейската перспектива на Република Северна Македония и сега е време нашите съседи да изпълнят своите ангажименти за конституционно гарантиране правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание".

"Остро поставих на вниманието на комисаря и неприятния инцидент с недопускането на територията на Северна Македония на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6 май. Подчертах, че подобно поведение на властите в Северна Македония е в противоречие с Договора за добросъседство между двете страни, както и не отговаря на европейските ценности за свобода на движението. Благодарих на комисаря за реакцията на европейските институции по казуса", допълва Борисов.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей е на посещение в България, за да участва във форума "ЕС се среща с Балканите" (EU Meets the Balkans). Форумът, който се организира за втора поредна година, е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите. Той е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия "Алианс на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.