Министър-председателят Бойко Борисов беше приет на аудиенция от главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод на отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Папата е обещал до догодина да посети България, Румъния или друга балканска държава.

Бойко Борисов връчил на папа Франциск писмена покана да посети България, изразявайки устно надеждата, че визитата може да се осъществи догодина. Папата приел поканата с видимо задоволство и заявил усмихнат: "Виждам, че се подготвяте много добре".

Най-малко 5 месеца са необходими, за да се подготви посещение на папата в България, уточни премиерът след срещата. Борисов поясни, че много внимателно всички са следели за случващото се в София, българското председателство, темите за Западните Балкани и борбата за мира, развитието на инфраструктурата и всичко останало.

"България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона", е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква и го е поканил в България. По думите му с визитата на папата у нас, темата за Западните Балкани ще се задържи дълго в световното внимание. "Мисля, че точно това разбра със своята благословия за мир. Искаме да има мир на Балканите и да ги превърнем в строителна площадка", посочи Борисов.

"Вие сте много твърдоглав с вашите покани", били думите на папа Франциск към Борисов.

Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата.

"Папата ми разказа за своята програма. Решихме, макар и трудно, но настоявах много да посети и България. Говорих с владиката Антоний, като се приберем, ще говорим със Светия синод, всички да знаят. Догодина ще се подготви една визита Румъния - България, обещаха да мислят заедно с държавния секретар на Ватикана - Пиетро Паролин", каза Борисов и припомни, че той е бил в София и е добър приятел на България.

Министър-председателят заяви, че папата е отворил едно чекмедже и е взел лист, на който е написал, че обещава да дойде в България, за да го даде на своя екип, който да започне да работи по подготовката.

Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.

Премиерът подари на папата копие на Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана.

Папата подари плакет с клон и листа, за да събира и да има мир. Борисов възприе този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат във Ватикана от швейцарски гвардейци. Премиерът беше въведен в Апостолическия дворец със свита от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом.

Премиерът Борисов и папа Франциск разговаряха на четири очи. В края на аудиенцията премиерът представи българската делегация.

В традиционната аудиенция беше отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Традицията е поставена през 1968 година, когато във Ватикана пристига първата българска държавна делегация, а първият министър-председател, срещнал се лично с папата, е Иван Костов през 1999 година.

Македонският премиер Зоран Заев и водената от него делегация също бяха приети от папа Франциск, след това проведоха среща с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук